Прејди на содржината

Кнежевство Елба

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кнежевство Елба
Principato d'Elba

1814–1815
Знаме Грб
Местоположба на Република Лука
Локација на кнежевството Елба во Европа
Главен град Портоферајо
Јазици Италијански
Вероисповед Римокатоличка црква
Уредување Кнежевство
Историја
 -  Основана 13 април 1814
 -  Виенски конгрес 9 јуни 1815

Кнежевство Елба (италијански: Principato d'Elba) — ненаследна монархија основана со Договорот од Фонтенбло на 11 април 1814 година. Кнежевството траело помалку од една година, а нејзиниот единствен владетел е Наполеон Бонапарт, кој се вратил да владее во Франција пред неговиот конечен пораз и распаѓањето на Кнежевството.