Прејди на содржината

Кличевац

Од Википедија — слободната енциклопедија
Селската црква посветена на свети Трифун

Кличевац е село сместено во општина Пожаревац, Србија . Според пописот кој што се одржал во 2002 година, селото имало население од 1.329 жители.[1] Населението е главно етнички Срби, а главни занимања се земјоделството и трговијата. Многу од жителите на Кличевац се иселиле, станувајќи гости-работници во текот на целата година во Австрија, Германија, Швајцарија и Италија . Кличевац има училиште, одделенија К-8, во кое се опслужуваат и децата од блиското село Речица.

Опис[уреди | уреди извор]

Една легенда кажува дека селото го добило своето име од зборот „кључ“, што значи клуч. Легендата кажува дека достоинственик на отоманската турска влада ги загубил клучевите од својот харем додека минувал низ ова претходно неименувано село. Бидејќи овие клучеви му значеа многу, неговата придружба крена голема тревога, повикувајќи го месното население да ги најде клучевите. Друга верзија на оваа легенда го припишува името на глаголот „кличе“ — викање, веројатно за истите изгубени клучеви од харемот .

Локацијата на Кличевац,е покрај крак на реката Дунав, била привлечна и за Римјаните . Областа сè уште е зрела со илјадагодишни римски остатоци, од помалку значајни како римски патни тули, до поинтересни, но поретки, како монети, накит и грнчарски парчиња. Селаните биле познати по тоа што откопувале римски мошти додека работеле на нивните ниви.

Гробот во селото бил уништен за време на Првата светска војна.[2]

Еден значаен жител на Кличевац бил Војвода (војводата) Миленко Стојковиќ, герилски командант за време на Првото српско востание против (отоманските) Турци.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Popis stanovništva, domaćinstava i Stanova 2002. Knjiga 1: Nacionalna ili etnička pripadnost po naseljima. Republika Srbija, Republički zavod za statistiku Beograd 2003. ISBN 86-84433-00-9
  2. „[Projekat Rastko] Dr Draga Garasanin: Bronze Age in Serbia“.