Прејди на содржината

Климент Бојаџиев

Од Википедија — слободната енциклопедија
Климент Бојаџиев
Роден 15 април 1861
Охрид, Отоманско Царство, денес Република Македонија
Починал 15 јули 1933
Софија, Бугарија

Климент Ефтимов Бојаџиев (бугарски: Климент Бояджиев) (15 април 1861 - 15 јули 1933) бил генерал во бугарската армија и министер за одбрана на Бугарија. Учествува во Српско-бугарската војна (1885) година, Првата балканска војна (1912-1913), Втората балканска војна (1913) и Првата светска војна (1915-1918).

Во период од 15 април 1915 до 7 септември 1915 година, генерал-мајор Климент Бојаџиев бил началник на Штабот на бугарската армија.

Во Првата светска војна бил началник на Прва Бугарска Армија, со која учестува в бојот кај Костур и Лерин - како началник на Леринската операција.

Има добиено неколку ордени:

  • Недев, С., „Командването на българската войска през войните за национално обединение“, София, 1993, Военноиздателски комплекс „Св. Георги Победоносец“, стр. 109-110