Климафорум09

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Предавањето на Декларација на Климафорум09 на COP15 18 декември 2009 година.
Церемонијата на затворање на Климафорум09.

Климафорум09Самит за народна клима, отворена и алтернативна конференција за климата во декември 2009 година, во која учествувале околу 50 000 луѓе.[1] Еколошки активисти од региони во светот кои се најпогодени од климатските промени се собрале во Копенхаген во Климафорум09 со водачи, како што Вандана Шива, основач на Невдања, Нимо Баси, претседател на Пријатели на Меѓународниот Земјата, и автор Наоми Клајн.

Народната декларација на Климафорум09 била формулирана пред и за време на Самитот за народна клима во која се повикува на „ Промена на системот - не климатски промени “ и била предадена на 15-тата Конференција на страните на Рамковната конвенција на Обединетите нации за климатски промени на 18 декември.[2][3]

Климафорум09 бил одржан од 7 декември до 18 декември 2009 година во конференцискиот центар DGI-byen, во близина на Централната станица во Копенхаген, како отворен и алтернативен настан за време на UNPCCC COP15. Самитот со над 300 дебати, изложби, филмови, концерти и претстави беше организиран од мрежата Климафорум, широка мрежа на граѓански организации и реализиран со помош на стотици волонтери.[4]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Користена литература[уреди | уреди извор]

  1. Monbiot, George (19 декември 2009). "Copenhagen negotiators bicker and filibuster while the biosphere burns". London: The Guardian. https://www.theguardian.com/environment/2009/dec/18/copenhagen-negotiators-bicker-filibuster-biosphere. Посетено на 2 октомври 2020.
  2. UNFCCC Webcast (18 декември 2009). "15th Conference of the Parties (COP) 11th Conference of the Parties to the UNFCCC serving as the meeting of the Parties to the Kyoto Protocol (CMP),Copenhagen/Denmark, 18 December 2009, Statements from observer organizations [COP agenda item 10 and CMP agenda item 16"]. UNFCCC. http://cop15.meta-fusion.com/kongresse/cop15/templ/play.php?id_kongressmain=1&theme=unfccc&id_kongresssession=2745. Retrieved 18 December 2009.
  3. Foreningen Civilsamfundets Klimaforum (12 декември 2009). "A People's Declaration - System change - not climate change". Foreningen Civilsamfundets Klimaforum. http://klimaforum.org/declaration_english.pdf. Посетена на 2 октомври 2020.
  4. Foreningen Civilsamfundets Klimaforum (3 March 2010). "Klimaforum09 - Evaluation Report". Foreningen Civilsamfundets Klimaforum. http://klimaforum.org/Evaluation_Report_Klimaforum09_090310.pdf. Посетена на 2 октомври 2020.