Прејди на содржината

Климатски елементи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Снежните покривачи, еден од основните климатски елементи

Климатски елементи имаат променливи вредности затоа што зависат од низа на појави и процеси во атмосферата. За набљудувањето се од најголемо значење на нивната средна и екстремна (минимум и максимум) вредност. Најважните климатски елементи се следниве:

Освен овие главни елементи можат да се издвојат уште неколку кои се помалку важни:

Литература

[уреди | уреди извор]
  • Мастило, Наталија (2005): Речникот на савремената српска географска терминологија, Географски факултет, Белград
  • Дукић, Душан (2006): Климатологија, Географски факултет, Белград