Климакс-видови

Од Википедија — слободната енциклопедија

Видовите на климакс, исто така наречени доцни серолошки, доцно-сукцесивни, K-избрани или рамнотеживи видови, се видови на растенија кои во суштина ќе останат непроменети во однос на составот на видовите сè додека местото не остане непречено. Тие се најпогодни толерантни видови на дрвја за да се утврдат во процесот на сукцесија на шумите. Садниот материјал на кулминаторите може да расте во сенката на матичните дрвја, обезбедувајќи им доминација на неодредено време. Пореметувањето, како што е пожарот, може да ги убие кулминалните видови, дозволувајќи им на пионерските или претходните видови на видот повторно да се воспостават. Тие се спротивни на пионерски видови, исто така познати како рудерални, бегалци, опортунистички или Р-избрани видови, во смисла дека видовите на кулминација се добри конкуренти, но сиромашни колонизатори, додека пионерски видови се добри колонизатори, но лоши конкуренти. Видовите климакс доминираат во кулминациската заедница, кога темпото на сукцесија се забавува, резултат на еколошката хомеостаза, во која е прикажана максимално дозволената биолошка разновидност, со оглед на преовладувачките еколошки услови. Нивните репродуктивни стратегии и други адаптивни карактеристики може да се сметаат за пософистицирани од оние на опортунистичките видови. Преку негативни повратни информации, тие се прилагодуваат на специфични услови на животната средина. Видовите климакс најчесто се наоѓаат во шумите. Видовите на климакс, кои се тесно контролирани со носивост, ги следат К-стратегиите, при што видовите произведуваат помалку броеви на потенцијални потомци, но вложуваат повеќе во обезбедување на репродуктивниот успех на секој на микро-еколошките услови на својата специфична еколошка ниша. Видови на климакс може да бидат итеропарити, ефикасна потрошувачка на енергија и циклуси на хранливи материи.[1]

Спорниот термин[уреди | уреди извор]

Идејата за кулминација е критикувана во неодамнешната еколошка литература. Секоја проценка на сукцесивните состојби зависи од претпоставките за природниот режим на пожар. Но, идејата за доминантен вид сè уште е широко користен во програмите за одгледување на шумите и книжевната литература на Калифорнија.

Примери[уреди | уреди извор]

Белата смрека (Picea glauca) е пример на кулминација на видовите, во северниот дел на шумите на Северна Америка.

Наводи[уреди | уреди извор]