Кланица

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Оваа статија се однесува за самиот индустриски објект, додека за истоимената населба во Битола, погледнете ја Кланица (Битола).
Во кланицата, слика од 1893 г. на Ловис Коринт

Кланица — објект потврден и регистриран од страна на овластени државни органи за контрола, каде се врши колење на животните наменети за исхрана на луѓето. Во кланиците со припрема на современи принципи на хигиена, а под надзор на органите од ветеринарно-санитарната инспекција се произведува месо, а во некои и преработка од месо.[1]

Кланиците треба да бидат така изградени, технички уредени и опремени, а работата во нив да е така организирана, што искрвавувањето на животните се врши на хуман начин, односно се спроведуваат сите ветеринарно-санитарни мерки, со кои во текот на производството се овозможува добивање на здравствено исправно месо. Кланиците треба да обезбедат услови за нештетно отстранување на одпадоците и конфискатите од деловите на труповите и органите од закланите животни, како и отпадните води со цел да се спречи загадувањето на околината и се спречи ширењето на добиточните заразни и паразитарни болести.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Стојановски, Митре (2010). Вовед во производството и преработка на месото. Битола. стр. 1.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]