Кичо Слабинац

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Крунослав Кичо Слабинац (Осиек, 28 март 1944 година) е пејач од Осиек, гитарист, композитор и аранжер.

Основач е на електричниот рок состав Динамити, кои најпрвин се викале Торнадо и Кон Тики, тој ги постигнал своите први успеси во кариерата со нив. По враќањето од воена служба, ја продолжил својата музичка кариера како соло изведувач и се преселил во Загреб, каде што ги свирел песните на Том Џонс и Елвис Присли. На фестивалот во Опатија во 1970 година освоил награда со песната „Нема да бидеш моја“ од Александар Корач. По престојувањето во Соединетите Американски Држави во средината на 1970-тите години, по враќањето во земјата преминува во изворна народна музика со која што постигнал голем успех во неговата кариера.

За време на неговата долга кариера (повеќе од 40 години), Кичо соработувал со бројни автори како што се Ѓорѓе Новковиќ, Зденко Руниќ, Арсен Дедиќ, Драго Бритвиќ и многу други.

Биографија[уреди | уреди извор]

Торнадо, Кон Тики и Динамити[уреди | уреди извор]

Крунослав Кичо Слабинац е роден на 28 март 1944 година во Осиек. Со музика и глума почнал да се занимава уште од основно училиште. Тој свирел на тапан и глумел во детскиот театар. На крајот на 1950-тите години, тој почнал да ја слуша музиката на Елвис Присли и го заменил тапанарот со гитара. Набрзо почнал во музичкото училиште каде што научил да свири на класична музика на гитара, но не му се допаднало. Во тоа време, во раните 1960-ти години, заедно со тамбурашкиот виртоуз Антун Николиќ Туце, Алберт Красниќ, Владимир Лазиќ и Мирослав Шарановиќ го основале првиот рок-бенд Торнадо, потоа Кон Тики и на крајот Динамит. Тие биле на натпреварот за рок-бенд во Загреб и Белград, каде што два пати победиле. Динамити свиреле рокенрол и други жанрови, а подоцна отишле да свират во германските клубови каде што ги извеле песните на Ролинг Стоунс и Кинк.

Пред да замине во воена служба, тој ја свирел песната „Плачејќи време“ (во тоа време голем хит на Раја Чарлс). Откако Слабинац го напуштил Динамит, речиси комплетен состав на композицијата се изменил, а наместо него на местсто на вокалот дошол Дадо Топиќ.

Соло кариера[уреди | уреди извор]

По враќањето од ЈНА, Слабинац ја претворил својата соло кариера и се преселил во Загреб, каде што ги изведувал песните на Том Џонс и Елвис Присли. Тој победил на натпреварот за пеење, а откако му била дадена можност да настапи во реномиран клуб во Загреб, каде што оделе познати музичари, тој бил запознаен со композиторот и продуцент Никица Калоѓер, кој во 1969 година настапил на Сплитскиот фестивал. Слабинац пеел на фестивалот забележана песна „Само за љубов“. Првата плоча од вечна бука била наречена „Русокоса“. И огромен успех. Ретко кој знае дека тој ги напишал и 1969-тите. Го обележила ... иако имал еден, можеби поголем хит. Една година по тоа победил на фестивалот Опатија со песната „Нема да бидеш моја“, на која што автор е Александар Корач. Следната година во 1971 година на натпреварот за европска песна (Евровизија), тој ја претставувал поранешната држава и го освоил 14. место со песната „Твоето момче е тажно“.

Крунослав Слабинац наскоро станал еден од најпопуларните пејачи во областа на поранешна Југославија, а неговите композиции „Русокоса“, „Подари ми еден ден“, „Поради една убава црна жена“, „Три слатки зборови“ станале одлични хитови и му направиле огромен успех на музичката естрада.

Во средината на 1970-тите тој поминал некое време во Соединетите Американски Држави со желба да има музички успех таму. Кога се вратил во земјата, повеќе не можел да се најде во забавна музика и се свртел кон оригиналната народна песна и тамбурата. Тој постигнал голем успех со народната музика, но исто така редовно се појавувал на речиси сите забавни фестивали, каде што исто така го освоил првото место. Некои од овие композиции со кои постигнал голем успех биле делумно или целосно негово дело, како што се песните „Русокоса“, „Подари ми еден ден“, „Поради една убава црна жена“ и „Три слатки зборови“. Во својата долгогодишна музичка кариера, Крунослав Слабинац соработувал со бројни музички автори, меѓу кои и Ѓорѓе Новковиќ, Зденко Руниќ, Марио Михајлевиќ, Арсен Дедиќ, Маја Перфилјева, Драго Бритвиќ, Жељко Сабол, Кемал Монтено, Хрвоје Хедедушиќ и уште многу други.

Поново време[уреди | уреди извор]

Хрватска рекорди објави двоен албум наречен "Златна колекција" во 2006 година, во кој се прикажани неговите најголеми хитови од забавни до изворни народни како „Кога слушам тамбури“, „Хеј момчиња“, „Весело е шокирано“, „Селска сум лола“, „Ако зората не стане“, „Отиде со мирисните утра“, „Инаети се Славонијо“, „Славонијо јас сум твое дете“ и многу други.

Парламентарниот заменик на ХДЗ поднесе оставка на 15 ноември 2008 година, тој случајно предизвикал сообраќајна несреќа со смртни последици.

По повод Денот на округот Осиек-Барања, на 2 јуни 2015 година, по предлог на Здружението на Пут и Фејсбук КОКС - Клуб на Осијек, Кичо Слабинац беше добитник на наградата за животно дело.

Дискографија[уреди | уреди извор]

Албуми[уреди | уреди извор]

  • 1971 година - Твоето момче е тажно
  • 1975 година - Хеј момчиња
  • 1976 година - Да си подаваме раце
  • 1978 година - Пушти ја косата вечерва
  • 1979 година - Селска сум лола
  • 1984 година - Крунослав Слабинац
  • 1984 година - Вечни мелодии
  • 1985 година - Престани солзо
  • 1986 година - Дали се сеќаваш
  • 1987 година - Ој, гарава, гарава
  • 1988 година - Тивко, тивко спомени
  • 1989 година - Стоп за бајки
  • 1991 година - За тебе
  • 1992 година - Божик со Кичо
  • 1995 година - Ако зората не стане
  • 1995 година - Сè најдобро
  • 2008 година - Подигнете ги чашите на сватови
  • 2010 година - Весело е шокирано
  • 2006 година - Златна колекција (Хрватска рекорди)

Песни[уреди | уреди извор]

  • 1969 година - „Русокоса“
  • 1970 година - „Цвет на страста“
  • 1970 година - „Не прашувај со кој или зошто“
  • 1970 година - „Во долги ноќи“
  • 1970 година - „Свадби нема да бидат“
  • 1971 година - „Чија си“
  • 1971 година - „Пушти ми да те водам“
  • 1971 година - „Трагови“
  • 1971 година - „Три слатки зборови“
  • 1972 година - „Поради една убава црна жена“
  • 1973 година - „Оди“
  • 1973 година - „Синиот пингвин“
  • 1974 година - „Во името на слободата“
  • 1979 година - „Кога се бореа со старите чаши“
  • 1989 година - „Летај ми гулабе“ - еден од евергринови од македонската музичка сцена

Фестивали и компилации[уреди | уреди извор]

  • 1969 година - Поради твојата љубов, Сплит '69
  • 1970 година - Цвет на страста, Сплит '70
  • 1971 година - Ламенто, Сплит '71
  • 1977 година - Рико моја, златна рико, Сплит '77
  • 1979 година - Кога се бореа со старите чаши Сплит, '79
  • 1979 година - Русуле ти носам, Сплит '79
  • 1981 година - Цел живот ми тонеа лагите, Сплит '81
  • 1982 година - Мој Марјане, Адио, Сплит '82
  • 1985 година - Серенада, Сплит '85, и награда на публиката
  • 1988 година - Маријана, Сплит '88
  • 1988 година - Сплитски бисери 1960-1970
  • 1989 година - Сплитски бисери 1970-1980
  • 1989 година - Нека се точи старо вино, Сплит '89
  • 1991 година - Мојата татковина
  • 2002 година - Звукот на осумдесеттите забава и поп 1984 - 1985
  • 2003 година - Бродфест 2003 - Ревија на нови патриотски песни
  • 2004 година - Копривница 2004
  • 2006 година - Тулум за душа Vol. 3
  • 2007 година - Божиќ доаѓа
  • 2007 година - Да можам со писмо да те повикам - Либар IX
  • 2008 година - Љубовта се вика со твоето име