Китве

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Kитвe

Kитвe (англиски: Kitwe) е трети град по број на жители во Замбија, со 363 734 жители. Се наоѓа во центарот на Бакарбелтот, главниот регион за бакар во Замбија.

Kитвe има многу прегради, како Нкана Исток, Нкана Запад, Миндоло, и Гарнетон. Градот некогаш се вика Китве-Нкана.