Киро Камберски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Киро Камберски
Роден 17 мај 1941
Владимирово, Беровско, Кралство Југославија
Националност Македонец
Занимање педагог

Киро Камберски (роден на 17 мај 1941 година во село Владимирово, Беровско) — македонски педагог и универзитетски професор.[1]

Животопис[уреди | уреди извор]

Камберски завршил учителска школа во Штип (1961), педагогија на Филозофскиот факултет во Скопје (1966), магистерски студии на Универзитетот во Белград (1980), а докторирал на Филозофскиот факултет во Скопје (1992).

Работел како учител, воспитувач и младински раководител (1965– 1971). Најголемиот дел од работниот век го поминал на Филозофскиот факултет во Скопје (1971– 2004), каде што ја изведувал наставата по предметите: Општа историја на педагогијата, Историја на педагогијата на Македонија и Компаративна педагогија. Бил продекан на Филозофскиот факултет, раководител на Институтот за педагогија и на студиите по дефектологија, член на Сенатот на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј”, главен и одговорен уредник на (в.) „Годишниот зборник на Универзитетот”, главен и одговорен уредник на списанието „Педагогија”, претседател на Советот на (в.) Педагошкиот музеј на Македонија и др.

Предмет на неговите научни проучувања се образованието и педагошката мисла во Македонија од крајот на ⅩⅠⅩ в., а особено по нејзиното ослободување. Автор е на околу 200 научни и стручни трудови. БИБ.: Од буквар до универзитет, 1994; Коавтор и редактор на книгите: 50 години Филозофски факултет – Скопје, 1996; Општествената транзиција и образованието, 1998; Предучилишното и основното образование во Република Македонија и.т.н.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Камберски“. Македонска енциклопедија , книга I (А-Љ): стр. 665. (2009). Скопје: МАНУ.