Кирил Жерновски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кирил Жерновски
Роден 21 октомври 1897
Дебар, Отоманско Царство
Починал 28 декември 1972
Скопје, СФРЈ
Националност Македонец
Занимање градежен инженер
Роднини Андреј
внук

Кирил Жерновски (роден на 21 октомври 1897 година во Дебар - починал на 28 декември 1972 година во Скопје) — македонски градежен инженер и редовен професор на Градежниот факултет во Скопје во периодот од 1961 до неговото пензионирање во 1967 година по предметите Фундирање, Геомеханика и Организација на градежните работи[1]

Животопис[уреди | уреди извор]

Жерновски е еден од основачите на Техничкиот факултет во Скопје. Студирал во Софија, во Грац и во Загреб, каде што дипломирал на Техничкиот факултет. Пред Втората светска војна водел приватно проектантско биро, преку кое реализирал многубројни објекти, а бил и претседател на Инженерската комора на Скопје (1937–41). Потоа станал заменик-градоначалник на Скопје во периодот од јули 1941 до почетокот на 1943 година, во времето кога Скопје било под бугарска окупација[2]. Жерновски бил делегат Второто заседание на АСНОМ[3].

Учествувал во НОБ, а по Ослободувањето бил директор на Скопската дирекција на железниците, на „Пробиро” и помошник министер за градежништво (1947–49), по што работел на новооснованиот Технички факултет, на кој бил и декан (1950–52). Бил член на списанието „Луч“.[4] Силно влијаел врз повоениот развој на македонското градежништво, посебно на полето на изградба на инженерски објекти, особено хидротехнички и транспортни.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ристовски, Блаже, уред. (2009). „Жерновски“. Македонска енциклопедија. , книга I (А-Љ). Скопје: МАНУ. стр. 542–543. Text "series " ignored (help)
  2. Българското управление във Вардарска Македония (1941-1944). София, 2011, 412-435.
  3. Служебен весник издаван од АСНОМ, стр. 49
  4. Църнушанов, Коста. Македонизмът и съпротивата на Македония срещу него. Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, София, 1992, стр. 152.