Кире Неделковски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Кире Неделковски
Кире Неделковски во 2012 г.
Роден(а)28 септември 1954(1954-09-28)
Битола, СР Македонија СР Македонија
НационалностМакедонец
Познат(а) попоезија

Кире Неделковски е македонски поет.[1]

Биографија[уреди | уреди извор]

Неделковски е роден на 28 септември 1954 година во Битола. Завршил Педагошка академија во Битола група Македонски јазик. Работи во П.П. „Неделковски Арт-Мак“ во Битола. Поезија објавува од 1972 година, а првата стихозбирка ја издал во 1982 година. Од 1981 година беше повеќе пати уредник во списанијата: „Развиток“, „Стожер“ и „Раст“. Член на ДПМ од 1989 година. Беше секретар за меѓународна соработка во ДПМ, а со формирањето на „Битолскиот книжевен круг“ е негов секретар.

Учесник е на бројни книжевни колонии, работилници, средби и други книжевни манифестации: 178.

 • Меѓународна мултимедијална колонија „Битола 2015“ [2]
 • Меѓународна мултимедијална колонија „Битола 2014“ [3]
 • Ликовно-книжевна колонија „Битола 2013“ [4]
 • Галичка книжевна колонија 2012 [5]
 • Галичка книжевна колонија 2008 [6]
 • Прва книжевна работилница на ДПМ (2014) [7]
 • Литературна средба во „Матица ексклузив“ [8]
 • Поетски караван на ДПМ [9]
 • Поетски караван на ДПМ 2015 [10]
 • Бит фест 2014 [11]
 • Late Night книжевен шопинг на Широк Сокак [12]

Неговото творештво е застапено во бројни изданија на книжевни списанија и избори на песни:

 • Стожер бр. 119 [13]
 • Акт бр. 54 [14]
 • Акт бр. 50 [15]
 • Хелис бр. 142 (романско книжевно списание) [16]
 • Меѓу две неба - Песни за Велестово [17]
 • Дваесет години поетска ноќ во Велестово (монографија) [18]
 • Литературен квасец бр. 11 (Levure littéraire no. 11)[19]


Бил член на жирито на БКК за доделување на наградата „Книжевен круг“ [20], како и за наградата „Ѓорѓи Котевски“ [21]

За неговите дела свое видување во облик на критики и рецензии дале повеќе автори: Петар Т. Бошковски, Ефтим Клетников, Радован П. Цветковски [22], Владимир Костов [23], Петре Димовски [24], Мерсиха Исмајлоска [25]

Литературно творештво[уреди | уреди извор]

Кире Неделковски е автор на стихозбирките:

 • Потреси, КММ, 1982
 • Прав, Млад Борец, 1986, анонимен конкурс
 • Слоеви, БИД Мисирков, 1989
 • Душа, Ѓурѓа, 1992, награда Ѓурѓа
 • Некои нешта, БИД Мисирков, 1994
 • Безмерно, Macedonia Prima, 1997
 • Излегување од времето, ИД Развиток, 1999
 • Чуда, двојазичен поетски избор на македонски и аромански, Унија на Власите од Македонија, 2000
 • Откопано вино, двојазичен поетски избор на македонски и француски, Матица македонска, 2000, ISBN 9989-48-300-0;
 • Судбини и соништа, Макавеј, 2004
 • Чест, Дијалог, 2008
 • Потреби, Дијалог, 2010
 • Дигитална димензија на душата, компакт-диск, БКК, 2011
 • Задоволства од зборови, БКК, 2011, ISBN 978-608-65291-0-9; COBISS.MK-ID 88029450
 • Моите мостови, БКК, 2012
 • Возбудата е вода, БКК, 2013, ISBN 978-608-65291-8-5; COBISS.MK-ID 93964042
 • Залив за задоволства, Матица македонска, 2014
 • Свој свет, Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола, 2015, ISBN 978-608-4538-55-4; COBISS.MK-ID 98792458
 • Живеалиште, двојазичен поетски избор на македонски и француски, Матица македонска, 2015, ISBN 978-608-10-0437-3; COBISS.MK-ID 99243530
 • Сарај од наслади, Панили - Скопје, 2016, ISBN 978-608-4633-85-3; COBISS.MK-ID 100370698
 • Метафизички мерки, БКК - Битола, 2017, ISBN 978-608-65728-7-7; COBISS.MK-ID 103386634
 • Долините на душата, Панили - Скопје, 2018, ISBN 978-608-254-020-7; COBISS.MK-ID 106461706
 • Споделувања, Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола, 2019, ISBN 978-608-4538-74-5; COBISS.MK-ID 110454026

Преведуван е на англиски, француски, аромански, романски, турски, српски и словенечки јазик.

Награди[уреди | уреди извор]

Добитник е на наградите [26]:

 • „Книжевна младина“, 1982
 • „Млад борец“, 1986
 • „Смедеревска поетска вечер“, 1987
 • „Ѓурѓа“, 1992
 • „Празник на липите“, 2000
 • „Медијала“, 2015[27]


Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Македонски писатели/Macedonian writers, Друштво на писатели на Македонија, 2004, стр.
 2. Мултимедијална колонија „Битола 2015“
 3. Меѓународна мултимедијална колонија „Битола 2014“
 4. Ликовно-книжевна колонија „Битола 2013“
 5. Галичка книжевна колонија 2012
 6. Галичка книжевна колонија 2008
 7. Прва книжевна работилница на ДПМ
 8. Литературна средба во „Матица ексклузив“
 9. Поетски караван на ДПМ
 10. Поетскиот караван на ДПМ утре во Крушево
 11. Бит фест 2014
 12. Late Night книжевен шопинг на Широк Сокак
 13. Стожер бр. 119
 14. Акт бр. 54
 15. Акт бр. 50
 16. Тринаесет македонски писатели објавени во Романија
 17. „Меѓу две неба - Песни за Велестово“
 18. Поетска ноќ во Велестово, монографија
 19. Levure littéraire no. 11 Kiré Nédelkovski (француски)(македонски)
 20. Наградата Книжевен круг во рацете на писателот Иван Чаповски
 21. Елена Ѓорѓиевска-Костадиновиќ - авторка на наградениот ракопис „Бунар“
 22. Нова книга на Радован Цветковски
 23. „Евангелие по Кире“ - Книжевно житие бр.32, год. VIII, октомври 2014, стр. 27-29
 24. „Возбудите се вечни води“ - Книжевно житие бр.30, год. VII, септември 2013, стр. 44-48
 25. „Нешто поинакво - пливање низ песните“ - Современост бр.1, 2014, стр. 100-101
 26. Значајни личности за Битола – писатели
 27. На мултимедијалната колонија „Битола 2015“ беа доделени наградите „Медијала“