Кирантски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кирантски јазици
Географска
распространетост:
Непал
Класификација:синотибетски
Гранки:
источни
централни
западни

Кирантските јазици се група на јазици од семејството на тибетско-бурмански јазици. Јазиците се зборуваат во Непал од народот Кирати.

Класификација[уреди | уреди извор]

Кирантските јазици се често се ставаат во групата на махакирантските јазици. Сепак, јазичарите не се сосема сигурни за тоа постоењето на таква јазична подгрупа..[1]

Јазици[уреди | уреди извор]

Лимбуски јазици
Источнокирантски јазици
Централнокирантски јазици
Западнокирантски

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Matisoff 2003, стр. 5-6; Thurgood 2003, стр. 15-16; Ebert 2003, стр. 505.
  • George van Driem (2001) Languages of the Himalayas: An Ethnolinguistic Handbook of the Greater Himalayan Region. Brill.
  • Bickel, Balthasar, G. Banjade, M. Gaenszle, E. Lieven, N. P. Paudyal, & I. Purna Rai et al. (2007). Free prefix ordering in Chintang. Language, 83 (1), 43–73.
  • James A. Matisoff: Handbook of Proto-Tibeto-Burman. University of California Press 2003.
  • Graham Thurgood (2003) "A Subgrouping of the Sino-Tibetan Languages: The Interaction between Language Contact, Change, and Inheritance," The Sino-Tibetan Languages. Routledge. pp. 3–21.
  • Karen H. Ebert (2003) "Kiranti Languages: An Overview," The Sino-Tibetan Languages. Routledge. pp. 505–517.

Поврзано[уреди | уреди извор]