Киевско-печерска печатница

Од Википедија — слободната енциклопедија
Киевско-печерска печатница
Друкарня Києво-Печерської лаври
Општи податоци
ГрадКиев
ЗемјаУкраина
Почната1615

Киевско-печерската печатница (украински: Друкарня Києво-Печерської лаври) се наоѓа во Киевско-печерската лавра, во Киев, Украина.

Таа била создадена во 1615 година, а на 20 декември 1616 година била објавена првата книга Книга на часови. Во периодот од 1616 до 1624 година, Е. Плетенецки издал 11 значајни книги од верски, историски и политички карактер.

Во текот на својата историја, печатницата најмногу издава дела со црковна литература. Поголемиот дел од публикациите се издадени на старословенски јазик.