Кече

Од Википедија — слободната енциклопедија
Различни врсти на кечиња.
Албански тапанар носи кече.

Кече (албански: qeleshe или plisi) — бела капа што традиционално ја носат Албанците. Широко прифатена е низ териториите населени со Албанци, и денес е дел од традиционалната албанска носија. Висината и формата на капата се разликуваат во однос на населеното место. Кечето се изработува од едно парче волнен филц и необоен памук. Името потекнува од албанскиот назив за памук.