Кернан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кернан Хелсингборг ноќе
Кернан Хелсингборг ноќе

Кернан е средновековна кула во Хелсингборг, Сканија, во јужна Шведска. Тоа е единствениот дел што останал од поголема данска тврдина, која заедно со тврдината Кронборг спроти Ересунд, го контролирале влезот помеѓу Категат и Ересунд и на југ од Балтичкото Море.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Потеклото на тврдината Хелсингборг е спорно, но данската легенда го наведува нејзиното потекло во владеењето на легендарниот Крал Фрои. Сепак, оваа легенда не е поткрепена со археолошки докази. Дендрохронолошкото датирање покажало дека јадрото било изградено во 1310-те, кога Ерик VI од Данска бил крал на Данска. Се сметала за најважната тврдина во Данска и била составен дел во обезбедувањето контрола над теснецот помеѓу Сканија и Зеланд.

Бил предаден на Шведска заедно со остатокот од Сконланд како дел од Роскилдскиот мировен договор во 1658 година. Тврдината била повторно преземена од данските сили во 1676 година за време на Шведско-бранденбуршката војнаа, а нејзиното заземање се прославило со веење на џиновско знаме на Данска над неа. Ова знаме подоцна било заробено од шведската армија и е зачувано во Воениот музеј во Стокхолм. Тврдината била вратена под шведска контрола со Договорот од Лунд во 1679 година. Шведскиот Карл XI наредил да се урне поголемиот дел од него, плашејќи се дека бил премногу изложен на прикраден напад од Данска. Единственото нешто што било зачувано од замокот било старото средновековно јадро на кулата. Кулата продолжила да служи како знаменитост за превоз преку Ересунд.

Реставрација[уреди | уреди извор]

Замокот бил обновен почнувајќи од 1893-1894 година, под инструкции на Оскар Фердинанд Трап, шведски стопанственик и инженер (1847-1916). Архитект за реставрацијата бил Јозеф Алфред Хелерстром (1863–1931), градски архитект на Хелсингборг од 1903 до 1928 година. Целта на реставрацијата била да се врати, колку што е можно, изгледот на структурата врз основа на најстарата позната средновековна илустрација. Кренелацијата на зградата датира од овие поправки.

Во популарната култура[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  • Ериксон, Торкел (1993) Castrum nostrum Helsingburgh: Erik Menved und Schloss Helsingborg in Castella maris Baltici (Стокхолм: Almqvist & Wiksell International) ISBN 91-22-01566-3
  • Eriksson, Torkel (1994) En ruin försvinner: Kärnan i Helsingborg 1880-1894 (Хелсингборг: Helsingborgs museiförening) ISBN 91-87274-10-8
  • Johannesson, Gösta (1980) Хелсингборг: Стан на 900 години (Стокхолм: AWE/Geber) ISBN 91-20-06249-4