Кекчиски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Кекчи јазик)


Кекчиски јазик
Q'eqchi'
Зборуван во: Гватемала, Белиз 
Регион: Алта Верапаз, Петен, Изабал, Баха Верапаз
Вкупно говорници:
Јазично семејство: мајански
 квически-мамски
  големи квически
   кекчиски
    Кекчиски јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: myn
ISO 639-3: id=kek kek

Кекчиски јазикмајански јазик кој го зборуваат кекчите во Гватемала и Белиз. Јазикот има два големи дијалекта од кој еден се зборува во Кобан и околината и другиот се нарекува источни дијалекти кои се зборуваат насекаде каде живеат кекчите.