Кедрон Александриски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кедрон Александриски
Патријарх на Александрија
ЦркваАлександриска црква
Ракоположен96
Службата завршила106
ПретходникАвил
НаследникПрим
Лични податоци
ЗанимањеПатријарх на Александрија

Кедрон Александриски бил Патријарх на Александрија во периодот од 96 до 106 година. Тој е признаен како папа на некогашната единствена Александриска црква, односно од страна на денешната Коптска православна црква и Грчка православна црква на Александија.