Прејди на содржината

Кањон Цврцке

Од Википедија — слободната енциклопедија
Посебен резерват на природата Кањонот Цврцке Кнежево, Котор Варош
Посебен резерват на природата Кањонот Цврцке

Кањон Цврцке се наоѓа педесетина километри југоисточно од Бања Лука кон Котор Варош. Кањонот почнува спротиводно од местото Вечиќи и се простира сè до горниот ток на Цврцке. Почетно место на патеката на кањонот е селото Врбањци, кое се наоѓа околу 8 km од Котор Варош, на магистралниот пат M-4: Бања ЛукаМатузиќиДобој.[1][2].

Кањонот Цврцке, во потесна смисла, почнува спротиводно од Виленските врела (коса), чија вода знаковито се слева, со готово стрмен десен брег, во Цврцке. Првите неколку километри од патеката одат низ селото, а по оддалечувањето од селото, патеката води низ карпи, шума и рекичката Цврцке. И така во следните десет километри. Таа делница воедно претставува и централен дел од кањонот, кој е изразито богат со привлечни капалишта.

Според мислењето на туристите, за кањонот важи мислење дека е преубаво, единствено окружување, недопрена природа. Во категоризација на природни добра, Кањонот Цврцке е Заштитен предел во Република Српска.[3]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Karta BiH — Karta Bosne i Hercegovine
  2. Vojnogeografski institut, Izd. (1962): Kotor Varoš (List karte 1:25.000, Izohipse na 10 m). Vojnogeografski institut, Beograd.
  3. Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију (2015):Измјена и допуна просторног плана Републике Српске Архивирано на 15 септември 2017 г. до 2025. Бања Лука: Урбанистички завод.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]