Кајпирошка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кајпирошка гарнирана со лимета.

Кајпирошка, кајпироска или кајпивотка (португалски: caipiroska или caipivodka) е кајпириња подготвена со вотка наместо со вообичаениот бразилски рум кашаса. Името потекнува од коктелот кајпириња, но има наставка шка (или ска) со цел името да изгледа повеќе руско, поради употребата на вотката која според стереотипите се смета за руски пијалак.