Кашубење

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Кашубење — својство на кашупскиот дијалект, потекнува од повеќе низи на венечно-преднонепчени согласки (тивки; ć, ś, ź, dź) и забни согласки (шушкави; c, s, z, dz). Тоа е процес во голема мера сличен до мазурење.

Друг, по редок род на кашупскиот, е преминот од низата на непчено-палатални консонанти во низата на непчените консонанти cz, sz, ż, dż. До некаде тоа е обратен процес од јаблонковање.

Тој процес веројатно се завршил пред XVII век и исчезнал од тенденција до измена на сложениот систем на консонантите во слични, но едноставните во артикулација.