Прејди на содржината

Кача (река)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Устието на реката Кача

Кача е река на Крим. Должината на реката е 69 км, сливното подрачје е 573 км². Просечната долгорочна потрошувачка на вода (кај селото Суворово ) е 1,24 м³/с, што е 39 милиони м³ годишно, наклонот на реката е 8,6 м/км .

Име[уреди | уреди извор]

Потеклото на името на реката не е јасно; предложени се верзии на потекло од древниот индиски *kaca 'со стрмни брегови', од турското племенско име или од ерменскиот збор khach, преведен како крст, додека ерменското име кое повеќе не е пронајдено не е објаснето на кој било начин. Доминиканскиот монах Џовани Лука (на француски правопис Жан де Лук), кој го посетил Крим во 1-та половина на 17 век, пријавил 2 варијанти на името на реката: Би-сула ( француски: Beiesula ), или Kacha ( француски: Cacia ) .

Географија[уреди | уреди извор]

Реката започнува на северните падини на Бабуган-Јаила[1] Главниот гребен на Кримските Планини. Од времето на Николај Василиевич Рухлов, се верува дека Кача е формирана од сливот на реките Бијук Узењ и Писар (во исто време, во делото „Реки и езера на Крим“, Мачин се сметал за варијанта на името Бијук Узењ, а самиот Мачин ја нарекувал гредата Камбич ) . Тоа го опишува и А. Н. Олиферов во делото „Реки и езера на Крим“ . Ситуацијата е посложена во референтната книга „Површински водни тела на Крим“: таму Бијук Узењ и Писара се леви притоки на Кача и двете течат 64,0 км од устието. На современите карти е прикажана ситуацијата дека Кача е формирана од Бијук Узењ лево и потокот Мачин оддесно[2], на надморска височина од 567 м, а Писара тече многу пониско[3].

Кача тече во општ западен правец, бреговите се високи, каменити, каналот широк, дното е камчесто речиси насекаде. Повеќето притоки се влеваат во Кача во нејзиниот горен тек. За време на обилни дождови, како и во есен и зима, Кача може силно да се излее. Во лето поради искористување на водата за наводнување во долниот тек значително се намалува истекот. Се влева во Црното Море кај селото Орловка.

Долината на Кача во близина на селото Долиноје

Притоки[уреди | уреди извор]

Реката, според директориумот „Површински водни тела на Крим“, има 15 притоки, десет од нив се дадени нивните сопствени имиња (од извор до уста); останатите се безимени, долги помалку од 5 километри  :

Покрај нив, познат е гореспоменатиот Мачин, на деталните карти се прикажани водоносните слоеви Бујук-Дере, Памухмкнин-Дере, Дермен-Дере, Којас-Џилга, Бољшој Сарабеј, клисурата на Алимов, клисурите Бин-Колен-Дереси, Сари-Дере, Коба-Џилга, гредите Зелинскаја и Канковича, клисурите Филов-Дерези, Барак и Иљак и потокот Ургансу [3] [4] - кои од нив во референтната книга се значеа како мали сè уште не е утврдено. Исто така порано Кача речиси до самата устие се хранела со бројни извори, понекогаш доста изобилни, од кои повеќето се изгубени до сега[5].

Преминувајќи го внатрешниот гребен на Кримските планини, реката Кача формира клисура со стрмни ѕидови, таканаречениот Качински Кањон или Качински порти, природен споменик од 1969 година, од 1974 година - геолошки резерват[6].

Во горниот тек на реката имало средновековни манастири и пештерски градови, меѓу кои најпознати се Качи-Калион, Киз-Кермен, Тепе-Кермен.

Од името на реката доаѓа и името на селото Кача, кое се наоѓа на 3 км северно од устието.

Резервоари[уреди | уреди извор]

На реката се изградени два големи резервоари - Бахчисарај (6,89 милиони м³), кој се користи за наводнување[7] и Загорское (27,8 милиони м³), со што се снабдува со вода Големата Јалта преку систем на хидротунели.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Кача, река в Крыму“. Енциклопедиски речник „Брокхаус и Ефрон“ : во 86 тома (82 тома и 4 доп.). Санкт Петербург. 1890–1907.
  2. „Туристическая карта Крыма. ЮБК“ (руски). ЭтоМесто.ru. 2007. Посетено на 2020-08-16. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
  3. 3,0 3,1 „Горный Крым“ (руски). ЭтоМесто.ru. 2010. Посетено на 2020-08-16. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
  4. „Туристическая карта Крыма. ЮБК“ (руски). ЭтоМесто.ru. 2007. Посетено на 2020-08-18. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
  5. Юрий Езерский. „Каталог родников горного Крыма“ (руски). Родники Крыма. Архивирано од изворникот на 2020-08-09. Посетено на 2020-08-21. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
  6. „Качинский каньон“ (руски). Ялта, путеводитель. Архивирано од изворникот на 2020-09-30. Посетено на 2020-08-16. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
  7. „Бахчисарайское (Эгиз-Оба) водохранилище“ (руски). Ялта, путеводитель. Архивирано од изворникот на 2020-09-26. Посетено на 2020-08-18. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)

Литература[уреди | уреди извор]

  • Ена В. Г., Ена Ал. В., Ена Ан. В. Краткий географический словарь Крыма (рус.). — Симферополь: Бизнес-Информ, 2009. — С. 93. — 264 с. — 1000 экз. — ISBN 978-966-648-222-1.
  • Веймарн Е. В., Чореф М. Я. Корабль на Каче (рус.). — Симферополь: Таврия, 1976. — 88 с. — (Археологические памятники Крыма).