Кахуапанански јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кахуапанански јазици
Географска
распространетост:
Перу
Класификација:Макро-Хибаро јазици ?
  • кахуапанански јазици
Гранки:

Кахуапананските јазици се индијански јазици кои се зборуваат од околу 11.300 жители во Перу. Ова јазично семејство вклучува два јазика, чајахуитаски јазик и хебероски јазик. Хебероскиот јазик е скоро исчезнат.

I. Чајахуита

1. Чајахуита дијалект
2. Кахуапана дијалект

II. Хеберо