Кафеноушест папагал

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кафеноушест папагал
Pyrrhura frontalis frontalis

Саун Пауло (Бразил)
Научна класификација edit
Царство: Животни
Колено: Хордови
Класа: Птици
Ред: Папагаловидни
Семејство: Папагали
Genus: Pyrrhura
Species:
Кафеноушест папагал
Биномно име
Pyrrhura frontalis

(Вјејо, 1818)
Синоними

Pyrrhura frontalis kriegi

Кафеноушестиот папагал (Pyrrhura frontalis) ― мал папагал пронајден од југоисточен Бразил до североисточна Аргентина, вклучително и источен Парагвај и Уругвај. Тој е исто така познат како црвеностомачниот-папагал, а во птичарството обично се нарекува канеленостомачен конур, црвеностомачен конур или кафеноушест конур.

Се претпоставува дека кај црвеностомачкиот папагал треба да се вклучува пламенокрилестиот папагал (P. devillei) како подвид врз основа на средни примероци од Парагвај. Но, ваквите хибриди не се вообичаени во дивината и двете населенија главно го одржуваат својот интегритет; неодамнешните извори се неодлучни дали да се третираат како еден или два вида.[2]

Опис[уреди | уреди извор]

Кафеноушест папагал во Зоо Скопје.

Овие птици се големи од 25 до 28 см, и се првенствено зелени, со канелена површина на стомакот, „лушпеста“ жолто-зелена-забравена града и страни на вратот, белузлава површина кај увото која е често засенчено кафеавам и канелена подопашка. Специфичното име frontalis е упатување на неговиот темна канелена предница - особеност што го одделува од повеќето слични видови. На пердувите за летање се со сина боја на надворешните страни, зелени на внатрешниот страни, и темни на врвовите. Клунот е црн.

Постојат два подвида, со обемна интерградација каде што нивните опсези се допираат:

Горната опашка е зеленикаво-жолта кон во широк црвеникав врв.
Горната опашка целосно е зеленикаво-жолта.
Единка во Серито, Јужно Рио Гранде, Бразил.

Друг подвид, kriegi, бил опишан од Баија во 1932 година, но денес универзално се смета за помлад синоним на номинираниот подвид. Се разликува со тесен кафеаво-црвен врв до опашката, тој претставува само морф или среден генотип што сочинува само 20% од примероците дури и во претпоставениот опсег. Името кригов конур понекогаш се користи во птичарството за такви птици, а некои ги размножуваат исклучиво; тие секако совршено се мешаат со лица со нормален морф.

Домашен кафеноушест папагал јадејќи зелена салата.

Екологија[уреди | уреди извор]

Кафеноушестиот папагал е вообичаен во шумските предели и рабовите на шумите. Во северниот дел од својот опсег, главно живее во висорамнини до 1.400 м, но на друго место првенствено се наоѓа во низините до 1.000 м. Добро ги толерира нарушувањата, па дури и живее во урбани паркови (на пример, Рио де Жанеиро и Саун Пауло) и се храни во градини. Големината на јатото е обично само 6-12 единки, но и до 40. Како други припадници на родот Pyrrhura, тој првенствено се храни со овошје, цвеќиња и слична растителна материја; тие ретко учествуваат во јата што се хранат со мешани видови.[3]

Општо е вообичаено и не се смета за загрозено од МСЗП.[4] Иако има малку трговија со овие папагали, птиците одгледувани во заробеништво се повремено достапни како домашни миленици. Кафеноушестите папагали можат да научат да зборуваат, иако не јасно. Тие се едни од најтивките конури, но нивните пискави гласови сепак иритираат некои луѓе.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. BirdLife International (2012). Pyrrhura frontalis. Црвен список на загрозени видови. 2012. Посетено на 2 мај 2021.
  2. Juniper & Parr (1998)
  3. Machado (1999)
  4. BLI (2008)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]