Катна

Од Википедија — слободната енциклопедија

Катна (акадски URU Qa-ṭà-na, URU Qàṭ-aṭ-na) бил главен град на градското кралство во денешна Сирија. Во годините околу 2.000 п.н.е. овој град бил со значителни трговски врски кои ги контролирала сите важни патишта во околината и најверојатно имал трговски врски со околните култури како Египет и Месопотамија, како и со многу оддалечени култури во светот. Катна бил од страна на Хетитите околу 1340 година п.н.е. уништен и спален. За време на железното доба, тука се наоѓала една помала населба која постоела сè до времето на Византија.

Сирија во 2 милениум п.н.е.
Реставрирана основа на едно мало светилиште во Катна

Град[уреди | уреди извор]

Квадратниот ареал на градот бил со површина од околу 110 хектари, опкружен со градски sидини со странични должини од 1000 м, кои се искачувале на височина од 15-20 м. На средината на секоја страна некогаш стоела градска порта .

Палата[уреди | уреди извор]

Старата палата во Катна е изградена на почетокот на 2 милениум п.н.е. и има околу 18.000 м2 простор, таа е една од најголемите палати во своето време во древниот Ориент. Централниот хол е со големина од скоро 1296 м2, покривот кој се потпира на четири столба од 10 м височина, а импресионира и престол собата со должина од 40 м, што е најголемиот простор на истокот од бронзеното време. Таа била ограбена за време на освојувањето на Хетитите и исклучително добро е сочувана. Во страничната соба се пронајдени добро сочувани фрески кои потсетувале на минојското ѕидно сликарство, од кои археолозите известувале за културната врска со просторот на Егејското Море .

Западното крило на палатата било ископано во 2008 година. и било невообичаено добро сочувано. Од првобитните три ката од зградата сè уште стојат ѕидовите од тули на долните два ката со височина од 5,30 метри. Оваа зграда е првата повеќекатница на Блискиот Исток која е до сега откриена. Четири врати со лакови од тули се распоредени во низа по една линија. На Блискиот Исток овие се меѓу најдобро сочуваните лачни објекти од бронзеното време .

Литература[уреди | уреди извор]

  • (германски)Peter Pfälzner. Mirko Noväk- Der 4000 Jahre alte Palast von Qatna

на 70 Јарен wiederentdeckt - Ноје Аусграбунген во Teil Mischrife / Qatna (Syrien) (онлејн; [1] )

Надворешни врски[уреди | уреди извор]