Категорија:Физика на елементарните честички

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Физика на елементарните честици е гранка на физиката која се занимава со проучување на елементарните составни делови на материјата и зрачењето, и нивното взаемодејствие. Наречена е и високоенергетска физика бидејќи многу елементарни честички не се јавуваат под нормални услови во природата, туку можат да се создадат и забележат во текот на енергетските судрувања на други честички, како што се прави во забрзувачите на честички.

Поткатегории

Оваа категорија ги содржи следниве 12 поткатегории од вкупно 12.