Категорија:Слики со исто име на Ризницата

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кратенки:
КАТ:ИИВР

Оваа категорија е за идентични слики со исто име и на македонската Википедија и на Заедничката Ризница.

За да ставите слики и други датотеки што сега се достапни на Ризницата во оваа категорија:

 1. Во страницата за опис на сликата внесете {{subst:срб}} ако името на Ризницата е исто како името тука, што ќе ја стави сликата во Категорија:Слики со исто име на Заедничката Ризница од 23 април 2024 (ако категоријата сѐ уште не постои, ве молиме направете ја.)
 2. Внесете {{subst:срб|Слика:Име.png}} ако датотеката на Ризницата има различно име, што ќе ја стави сликата во Категорија:Слики на Заедничката Ризница од 23 април 2024 (ако категоријата сѐ уште не постои, ве молиме направете ја.)

Ве молиме секогаш вклучувајте го целосниот опис за сликата, авторот, подигнувачот и датумот на подигнување на македонската Википедија!

Белешка за администраторите[уреди | уреди извор]

Пред бришење[уреди | уреди извор]

Ако планирате да ги исчистите сликите со ознака СегаРизница, не заборавајте да проверите дали:

 1. Датотеката на Ризницата всушност постои
 2. На страницата за опис во Ризницата се наведени соодветни информации за изворот и авторските права
 3. Имињата на датотеките си исти (ако не се, не заборавајте да ги поправите сите врски до сликата)
 4. Датотеката била правилно подигната (зачувувајќи ја задолжителната историја на измени) ако била преместена на Ризницата, а не подигната самостојно
 5. Датотеката била правилно додадена во статија или категорија на Ризницата
 6. На датотеката не е наведено тврдење за праведна употреба. Ако постои тврдење и тоа е точно, сликата не треба да се бришење (и сликата не треба да биде на Ризницата).
 1. Датотеката била означена со Шаблон:СегаРизница барем една недела. Чекањето не е потребно ако подигнувачот бил тој што ја преместил сликата и ја означил.

Датотеки што не се за бришење[уреди | уреди извор]

 • Заедничката Ризница држи архиви на датотеки што се во јавна сопственост низ целиот свет, што обично се случува 70 години по смртта на авторот (или 70 години по издавањето, ако авторот е непознат). Слики што не се во јавна сопственост во целиот свет ќе бидат избришани од Ризницата и затоа треба да останат на македонската Википедија.
 • Слики за коишто има тврдење за праведна употреба. Ако тврдењето е точно, сликата не треба да се брише (и сликата не треба да биде на Ризницата).
 • Слики со повеќе од еден автор, ако разликите во верзиите се значителни.
 • Слики со несигурен или спорен извор и/или лиценца
 • Слики каде што има барање да не се брише локалниот примерок на сликата

По бришење[уреди | уреди извор]

Ако постојат, вратете ги ознаките за „избрана слика“ и интервикијата (со тоа што ќе ја уредите страницата на сликата на македонската Википедија и на Ризницата).

Алатки[уреди | уреди извор]

 • Move-to-Commons-Assistant - Алатка за создавање страници за опис на Ризницата со лиценца.
 • CommonsClash (само дупликати копирани на Ризницата) - Алатка што ги прикажува датотеките што се присутни и на македонската Википедија и на Заедничката Ризница и се дупликати. Тие може да се избришат на ова вики.
 • CommonsClash (само дупликати) - Алатка што ги прикажува дупликатите на македонската Википедија и на Заедничката Ризница. Една од овие слики може да се избрише.

Исчистете го кешот за оваа категорија

Поткатегории

Оваа категорија ги содржи следниве 2 поткатегории од вкупно 2.

Страници во категоријата „Слики со исто име на Ризницата“

Оваа категорија содржи само една страница.

Податотеки во категоријата „Слики со исто име на Ризницата“

Прикажани се 17 од вкупно 17 податотеки во категоријата.