Категорија:Праживотни

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Праживотните се најпросто градена група на едноклеточни или колонијални организми. Поради нивниот хетеротрофен начин на исхрана. се вбројуваат во царството на животни. Праживотните живеат во морињата, во слатката вода но и во водата околу влажните места. Тие се подвижни организми а движаењето им е со: трепки, камшичиња и со лажни ножиња. Некои праживотните се паразити и можат да предизвикаат тешки заболувања кај човекот.

Во групата праживотни спаѓаат:

  • Парамециум(чевличе)
  • Амеба
  • Трипанозома
  • Плазмодиум

Страници во категоријата „Праживотни“

Прикажани се 3 од вкупно 3 страници во категоријата.