Категорија:Заштитени подрачја по категорија на МСЗП

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Заштитени подрачја категоризирани од Светскиот сојуз за заштита на природата (МСЗП или IUCN).

  • МСЗП-Категорија Ia (строг природен резерват, скр. СПР)
  • МСЗП-Категорија Ib (подрачје на дивина, скр. ПД)
  • МСЗП-Категорија II (национален парк, скр. НП)
  • МСЗП-Категорија III (споменик на природата, скр. СП)
  • МСЗП-Категорија IV (жиевалиште на видови/подрачје под управа)
  • МСЗП-Категорија V (заштитен копнен/морски предел)
  • МСЗП-Категорија VI (подрачје со одржлива употреба на природните ресурси)

Поткатегории

Оваа категорија ги содржи следниве 7 поткатегории од вкупно 7.