Катарина Сунесдотер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Catherine
Tomb of Catherine
Queen consort of Sweden
Tenure1244–1250
Роден(а)1215
Починал(а)1252
Gudhem Abbey
Почивалиште
Gudhem Abbey
СопружникEric XI of Sweden
ДинастијаHouse of Bjelbo
ТаткоSune Folkason
МајкаHelena Sverkersdotter of Sweden

Кетрин Сунесдотер ( шведски: Karin Sunadotter or Katarina Sunesdotter ), (околу 1215 – 1252) била кралица на Шведска од 1244 до 1250 година како сопруга на шведскиот крал Ерик XI. Во нејзините подоцнежни години служела како игуманија на опатијата Гудем во Фалбигден.[1]

Наследник на династијата Сверкер[уреди | уреди извор]

Кетрин била најстарата ќерка на Хелена Сверкерсдотер и Суне Фолкасон. Кетрин немала браќа, туку сестра, Бенедикте Сунесдотер од Бјелбо . Бабата и дедото на Кетрин по мајка биле кралот Сверкер II и кралицата Бенедикти . Потекнувајќи од семејствата на Бјелбо и Сверкер, таа била член на еден од клановите Геатиш. Таткото на Кетрин, Суне Фолкасон, бил Господар на Имсеборг, говорник на законите на Вестерјетланд, а во некоја литература тој се нарекува гроф на Швеѓанецот .[2][3]

Кралицата на Шведска[уреди | уреди извор]

Ерик XI (1215–50) од династијата Ерик станал крал во 1222 година и бил протеран од ко-кралот Кануте II од Шведска од 1229 до 1234 година. Ерик се вратил во Шведска по смртта на Кануте во 1234 година и служел како крал до неговата сопствена смрт во 1250 година. Младиот Ерик, според полулегендарниот материјал, бил физички куц и зборувал со пелтечење („läspe och halte“), а наводно бил од љубезна природа. Ерик и Кетрин се венчале со цел да го зајакнат тврдењето на Ерик за тронот, бидејќи Кетрин била од кралска крв од страната на нејзината мајка. Бракот се одржал во 1243 или 1244 година, во Фирисенген во близина на Упсала . Кетрин добила огромен мираз по бракот: некои легенди романтично зборуваат за „половина кралство“.

Со оглед на тоа што таа веднаш се посветила на заробениот религиозен живот, а не на семејството по смртта на Ерик, заклучокот бил тенденција да биде дека тие немале преживеани деца. Неговиот помлад полубрат Валдемар Биргерсон бил избран за следен крал на Шведска .

Кралицата доверител и игуманија[уреди | уреди извор]

По смртта на нејзиниот сопруг, сега кралицата Давагер се повлекла во опатијата Гудем. Бидејќи скандинавското обичајно право налагало дека ниеден имот на клан не може да има припадник на верски ред, таа префрлила некои земји, вклучително и земјата која ја добила како мираз, на одредени роднини, а други давала како донации на црковните институции. На пример, нејзината сестра Бенедикта го добила како подарок од неа градот Седеркепинг . Кралицата Давагер наскоро станала игуманија на опатијата Гудем и служела на таа позиција до нејзината смрт во 1252 година.

Наводи[уреди | уреди извор]

 

  1. „Katarina“. Svenskt biografiskt lexikon. Посетено на April 1, 2020.
  2. „Helena“. Svenskt biografiskt lexikon. Посетено на April 1, 2020.
  3. „Sune Folkesson“. Svenskt biografiskt lexikon. Посетено на April 1, 2020.

Дополнително читање[уреди | уреди извор]

  • Lars O. Lagerqvist (1982). "Sverige och dess regenter under 1.000 år",("Sweden and its rulers during 1000 years") (Swedish). Albert Bonniers Förlag AB. ISBN 91-0-075007-7.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
Katarina Sunesdotter
Роден(а): 1215 Починал(а): 1252

Предлошка:S-roy

Незаземено Queen consort of Sweden
1244–1250
Незаземено