Катарина Инјесдотер

Од Википедија — слободната енциклопедија

Катерина од Шведска ( шведски : Katarina Ingesdotter ; fl. 1110 ) била шведска принцеза која се омажила за данскиот принц Бјорн Харалдсен Ајронсајд .

Живот[уреди | уреди извор]

Катерина била ќерка на шведскиот крал Инге Постариот и на кралицата Елена . Таа била сестра на Кристина Ингесдотер од Шведска и Маргарет Фредкула . Катерина била најмладата од трите кралски ќерки: [1] нејзината сестра Кристина се омажила во 1090-тите, а нејзината сестра Маргарет во 1101 година. Се претпоставува дека Катерина била на приближно иста возраст како нејзиниот иден сопружник, и затоа е родена околу 1100 година. [2]

Таткото на Катерина починал во 1110 година, а на шведскиот престол го наследиле неговите внуци. До моментот на смртта на нејзиниот татко, Кетрин сè уште би била дете. Се известува дека нејзината мајка влегла во опатијата Врета како вдовица. Нејзината најстара сестра, Кристина, живеела во Киевско-Русија, а во Шведска се сметала за премногу далечна за да и биде даден дел во наследството на нивниот татко. [3] Нивната сестра Маргарет во овој момент била кралица на Данска. Познато е дека Маргарет го делела наследството со нејзината внука Ингрид во Норвешка, и нејзината внука Ингеборг во Данска. [4] Кетрин не се споменува во овие трансакции, но како единствена невенчана ќерка на Инге останала во Шведска, таа би била еден од неговите наследници. [5]

Според сагата Книтлинга, Катерина се омажила за данскиот принц Бјорн Харалдсен Ајронсајд . [6] Од овој сојуз е познато само едно дете; нивната ќерка Кристина, идна кралица на Шведска, која се проценува дека е родена околу 1122 година [7]

Во 1134 година, сопруг на Катерина застанал на страната на неговиот вујко Ерик II од Данска во данската војна за наследување, но истата година бил убиен од Ерик. [8] Нејзината ќерка Кристина се проценува дека се омажила за идниот крал на Шведска Ерик IX во 1140-тите.

Проблем[уреди | уреди извор]

  1. Кристина од Данска, шведска кралица, мажена за Ерик IX од Шведска .

Наводи[уреди | уреди извор]

 

  1. Anteckningar om svenska qvinnor
  2. Kungagravar och medeltidshistoria, Beckman, Natanael, Fornvännen 22-47, 1921
  3. Kungagravar och medeltidshistoria, Beckman, Natanael, Fornvännen 22-47, 1921
  4. Kungagravar och medeltidshistoria, Beckman, Natanael, Fornvännen 22-47, 1921
  5. Kungagravar och medeltidshistoria, Beckman, Natanael, Fornvännen 22-47, 1921
  6. Kungagravar och medeltidshistoria, Beckman, Natanael, Fornvännen 22-47, 1921
  7. Kungagravar och medeltidshistoria, Beckman, Natanael, Fornvännen 22-47, 1921
  8. Nordisk familjebok / Uggleupplagan. 3. Bergsvalan - Branstad