Кастор и Полукс

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кастор, Полидеук и Елена, Минхен, Германија

Кастор и Полукс (латински: Castor, Pollux) — близнаци во старогрчката и во римската митологија. Тие биле почитувани како заштитници на морепловците и бродоломниците и како бранители на гостопримството. Најчесто биле претставувани како голи или со пурпурни наметки, со шлемови на главите и со ѕвезда.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. A. V., „Objašnjenja“, во: Apulej, Zlatni magarac, Dereta, Beograd, 2011, стр. 222.