Каскадија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Популарен предлог за знаме на Каскадија.

Каскадија (на англиски: Cascadia) е името предложено за независна и суверена држава која треба да се наоѓа во западниот регион на Северна Америка. Идејата за независност на Каскадија е тесно поврзана со принципите на биорегионизмот и е еколошки високо мотивирана.