Карта (слика)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Карта е слика на масло на платно од 1961 година од Џаспер Џонс. Тој ги претставил севкупните пропорции и облици на сојузните држави во Соединетите држави и делови од Мексико и Канада, иако извршил повеќе „енергична примена на боја“[1] отколку што се наоѓа во картографијата. Имињата на државите и океанските области се пригушени.

Сликата е со мерки 198,2 cm на 314,7 sm. Џонс бил овдаховен од подарокот од Роберт Раушенберг на некои мимеографски карти со линии на сојузните држави, по методот што може да се обојат од ученици. Џонс бил привлечен од слика која е сеприсутна, но „видена и не гледана, не испитувана“,[1] ефикасно пронајден предмет. Тој ги копирал контурите на едно големо платно, на кое додал светли бранови на црвени, жолти и сини, понекогаш мешани, со акценти на црно-бело. Неговата груба четка за потстрижување потсетува на апстрактен експресионистички стил или доцните дела на Сезан. Иако контурите на државите се препознатливи, боите не секогаш ги почитуваат државните граници, можеби сугерираат замаглување на границите и хомогенизација на повоено општество на земјата, засилено со масовно произведениот ефект на пригушените имиња. Се претпоставуваше дека сликата може да биде визуелен смев, бидејќи Џонс „намерно ставил слика на САД на картата“ во 1950-тите.[2] Џонс сметал дека црта карта, а не правејќи слика на карта.

Сликата била донирана од г-дин и г-ѓа. Роберт В. Скал до Музејот за современа уметност во Њујорк.Џонс продолжил да прави слики на карти во текот на 1960-тите, вклучувајќи ги и сивите верзии во 1962 и 1963 година, бела карта во 1965 година и монументална мурал од 10 m широк и 4,6 м висок за Експо 67 во Монтреал. Другите слики на мапи од Џонс применуваат енкаустика наместо маслени бои.

Наводи[уреди | уреди извор]

Белешки

Библиографија

Надворешни врски[уреди | уреди извор]