Карстно езеро

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ајхенското Езеро, привремено (астатско) карстно езеро во близина на Шопфајм-Ајхен во Баден-Виртемберг, Германија

Карстните езера се создаваат како резултат на пропаѓање на пештери, особено во карпи растворливи во вода, како што се варовник, гипс и доломит. Оваа постапка е позната како карстификација. Тие можат да опфаќаат области од неколку 100 квадратни километри. Нивното плитко корито на езерото е обично нерастворлив слој на талог, така што водата е застаната, што доведува до создавање на езера. Многу карстни езера постојат само периодично, но редовно се враќаат по обилните врнежи од дожд.

Распределеност[уреди | уреди извор]

Карстните езера се наоѓаат во областа околу Планината Харц во Германија (пример Езерата Јуес и Бауернграбен во биосферниот резерват на карстниот пејзаж во Јужен Харц, периодично карстното езеро на Карстната Патека), во Јужна Германија (на пример, Ајхенското Езеро), во Франција во регионот Кверси, во Естонија - Тудре, во Словенија (на пример Церкинчкото Езеро), во Ирска таканаречените турлаци (има и турлак во јужен Велс: Пант и Лин или Пантилин во близина на Билт Велс) и некои во САД. Дури и сенотите на северот на мексиканскиот полуостров Јукатан, кои биле познати од Маите, може да се класифицираат како карстни езера.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]