Каротен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Каротен е одговорен за портокаловата боја во морков и могу друго овошје и зеленчук.

Каротените (со формула: C40H56) се портокалово - црвенкасти пигменти кои се среќаваат кај хромопластите на растенијата. Тоа се јаглеводороди кои имаат способност да кристализираат и притоа да образуваат каротин кристали во стромата на хромопластите. Како пајважен и најзастапен вид на каротин се издвојува каротин α:

α-carotene

Меѓутоа постојат и каротин β, γ и δ.

Изомер на каротинот е ликопинот, кој го има во хромопластите на доматот, шипката, кајсијата, праската и други плодови.