Прејди на содржината

Карл Мај

Од Википедија — слободната енциклопедија

Карл Фридрих Мај (германски: Karl May; Хоенштајн-Ернстал, 25 февруари 1842 – Радебојл, 30 март 1912) — германски книжевник. Преведени на триесет јазика, неговите книги се објавувани во рекордните количини, а најпознзнатите се:

„На Далечниот Запад“ „Ловци на мечки“ „Преку пустина“ „Винету“ „Во царството на сребрениот лав“ „Богатство во сребреното езеро“ „Во Балканските клисури“

Според неговите дела се снимени многу филмови и телевизиски серии, а пример се и за многу стрипови. Карл Мај напишал 73 романи вкупна дебелина од два метри и половина. Вкупниот број на неговите книги надминува и до 100 милиони примероци.

Карл Мај е роден во Ернстхал, во место недалеку од Хемнитза, тој дошол на светот 1842 година, како петто од четрнаесте ткајачи и акушерки. Таткото често останувал без работа, па семејството често останувало во беда.

Мај бил многу добар ученик. Во 14 година еден принц му дал стипендија да се школува во учителска школа во Валдернбруг. После две години кнежевскиот питомец бил исфрлен од школата поради кражба на шест свеќи. Можел да го продолжи школувањето во Плаунеа, но и тоа беше проблем. Човекот кај кого престојувал го тужел на училишната администрација, дека ја наговорубал својата сопруга на неморал. Веќе не можел да го продолжи школувањето за наставник. Осуден е на шест години затвор кога украл часовник на еден ученик.

Не можел да најде работа по излезокот од затворот, па покушал да живее од помали кражби и превари. Првата книга ја напишал во затворот. Во Америко за која толку пишувал и отишол пред крајот на животот.

Дела[уреди | уреди извор]

Главните ликови на книгите чија работа се одвива на Далечниот Запад се Олд Шетерхенд и Апач Винету. Најбитние на тој циклус се:

 • Винету
 • „Олд Шурехенд”
 • „Богатство во Сребреното Езеро”
 • „Ѓавол и Јуда”
 • „Божије Раѓање”
 • „Син на Ловец на мечки”

Главните херои на книгата чија акција се одржала на Блискиот Исток се Кара Бен Немзи (Олд Шетерхенд од циклус Книгата на Дивиот Запад) и неговиот пријател Хаџи Халеф Омар. Книгите од овој „Арапски циклус“ се:

 • „Преку пустина”
 • „Преку див Курдистан”
 • „Од Багдад до Стамбол”
 • „Во Балканските гудури”
 • „Преку земјата Арбанаса”
 • „Жут арамбаша”

Во третиот циклус спаѓаат делата:

 • „Лав од крвава освета”
 • „Во лаѓите на Вавилон”
 • „Тврдина во планините”
 • „Во крајот на сребрениот лав”
 • „Скаменета молитва”