Прејди на содржината

Карл Вилхелм Рајнмут

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карл Вилхелм Рајнмут
Роден(а)4 април 1892(1892-04-04)
Хајделберг, Германија
Починал(а)6 мај 1979(1979-05-06) (возр. 87)
Хајделберг, Германија
ЗанимањеАстроном
Откриени мали планети : 395 [1]
види Список на откриени мали планети

Карл Вилхелм Рајнмут (4 април 1892 г. во Хајделберг – 6 мај 1979 г. во Хајделберг) бил германски астроном и открил 395 мали планети.[2][3]

Научна кариера[уреди | уреди извор]

Од 1912 до 1957 година, Рајнмут работел како астроном во Хајделбершката опсерваторија (германски: Landessternwarte Heidelberg-Königstuhl), астрономска опсерваторија на ридот Кенигштул над Хајделберг во јужна Германија. Тој бил член на групата за мали планети при АРИ помеѓу 1947 и 1950 година, а подоцна станал „Оберобсерватор“ или главен набљудувач во опсерваторијата во Хајделберг до неговото пензионирање во 1957 година.[4] Рајнмут извршил повеќе од 12.500 прецизни астрометриски мерења на положбите на помалите планети на фотографска плоча, што било макотрпна работна задача пред појавата на компјутерите.

Почести[уреди | уреди извор]

Астероидот од надворешниот главниот појас 1111 Рајнмутиа, кој самиот го открил во Хајделберг во 1912 година, бил именуван во негова чест. (Х 104.[3]

Откритија[уреди | уреди извор]

Меѓу неговите најзабележителни откритија се двете близуземски тела (БЗТ) 1862 Аполон, по кого Аполонската група го добила името, и која стана најголема група на астероиди во БЗТ категоријата со речиси 8.000 члена и 69230 Хермес, познат по тоа што бил изгубен астероидповеќе од половина век до неговото повторно пронаоѓање во 2003 година, и затоа што бил единствениот ненумериран, но именуван астероид во тоа време.

Рајнмут, исто така, открил неколку големи Јупитерови тројанци, како: 911 Агамемнон, 1143 Одисеј, 1172 Анеас, 1173 Анхис, 1208 Троил, 1404 Ајакс, 1437 Диомед и 1749 Теламон. Астероидот од главниот појас 5535 Анафранк, кој го открил во 1942 година за време на Втората светска војна, подоцна бил посетен од вселенското летало Стардаст во 2002 година.[5] Неговото откритие со најмал број за мала планета е 796 Сарита, астероид од средниот регион на главниот појас.[2] Рајнмут открил и две периодични комети од семејството на Јупитер, имено 30P/Рајнмут и 44P/Рајнмут.[6][7]

Мета-именување[уреди | уреди извор]

Почетните букви на малите планети од (1227) до (1234), сите откриени од Рајнмут, го спелуваат името „G. Stracke“. Густав Штраке бил германски астроном и пресметувач на орбити, кој не сакал ниту една планета да биде именувана по него. Вака, Рајнмут му оддал почит на човекот истовремено почитувајќи ја неговата желба:[8]

Подоцна 1019 Стракеја, која исто така била откриена од Рајнмут, била именувана по Штраке.

Список на откриени мали планети[уреди | уреди извор]

Карл Рајнмут според Центарот за Мали Планети е заслужен за откривањето на 395 помали планети во периодот од 1914 до 1957 година, со прекин од април 1943 до јули 1949 година поради завршувањето и последиците од Втората светска војна.[1]

796 Сарита 15 октомври 1914 година
799 Гудула 9 март 1915 година
864 Аасе 30 септември 1921 година
909 Ула 7 февруари 1919 година
910 Анелизе 1 март 1919 година
911 Агамемнон 19 март 1919 година
913 Отила 19 мај 1919 година
918 Ита 22 август 1919 година
920 Роџерија 1 септември 1919 година
921 Јовита 4 септември 1919 година
922 Шлутија 18 септември 1919 година
923 Херлуга 30 септември 1919 година
924 Тони 20 октомври 1919 година
926 Имхилде 15 февруари 1920 година
928 Хилдрун 23 февруари 1920 година
929 Алгунде 10 март 1920 година
933 Суси 10 февруари 1927 година
935 Кливија 7 септември 1920 година
936 Кунигунде 8 септември 1920 година
937 Бетгеја 12 септември 1920 година
938 Клосинде 9 септември 1920 година
939 Исберга 4 октомври 1920 година
940 Кордула 10 октомври 1920 година
942 Ромилда 11 октомври 1920 година
943 Бегонија 20 октомври 1920 година
948 Јукунда 3 март 1921 година
950 Аренса 1 април 1921 година
954 Ли 4 август 1921 година
955 Алстеде 5 август 1921 година
956 Елиса 8 август 1921 година
957 Камелија 7 септември 1921 година
958 Асплинда 28 септември 1921 година
959 Арне 30 септември 1921 година
960 Биргит 1 октомври 1921 година
961 Гани 10 октомври 1921 година
962 Аслог 25 октомври 1921 година
963 Идуберга 26 октомври 1921 година
968 Петунија 24 ноември 1921 година
970 Примула 29 ноември 1921 година
973 Аралија 18 март 1922 година
974 Лиоба 18 март 1922 година
979 Илсева 29 јуни 1922 година
983 Гунила 30 јули 1922 година
984 Гретиа 27 август 1922 година
985 Росина 14 октомври 1922 година
987 Валија 23 октомври 1922 година
994 Отилд 18 март 1923 година
997 Приска 12 јули 1923 година
998 Бодеа 6 август 1923 година
999 Закија 9 август 1923 година
1000 Пјаца 12 август 1923 година
1003 Лилофи 13 септември 1923 година
1009 Сирена 31 октомври 1923 година
1010 Марлен 12 ноември 1923 година
1011 Лаодамија 5 јануари 1924 година
1012 Сарема 12 јануари 1924 година
1014 Семфира 29 јануари 1924 година
1015 Криста 31 јануари 1924 година
1016 Анитра 31 јануари 1924 година
1018 Арнолда 3 март 1924 година
1019 Стракеа 3 март 1924 година
1020 Аркадија 7 март 1924 година
1023 Томана 25 јуни 1924 година
1025 Риема 12 август 1923 година
1026 Ингрид 13 август 1923 година
1035 Амата 29 септември 1924 година
1041 Аста 22 март 1925 година
1042 Амазон 22 април 1925 година
1043 Беат 22 април 1925 година
1044 Тевтонија 10 мај 1924 година
1047 гејша 17 ноември 1924 година
1048 Феодосија 29 ноември 1924 година
1049 Гото 14 септември 1925 година
1050 Мета 14 септември 1925 година
1051 Меропе 16 септември 1925 година
1054 Форситија 20 ноември 1925 година
1056 Азалеа 31 јануари 1924 година
1060 Магнолија 13 август 1925 година
1061 Пајонија 10 октомври 1925 година
1063 Аквилегија 6 декември 1925 година
1064 Етуза 2 август 1926 година
1066 Лобелија 1 септември 1926 година
1067 Лунарија 9 септември 1926 година
1070 Туника 1 септември 1926 година
1072 Малва 4 октомври 1926 година
1076 Виола 5 октомври 1926 година
1077 Кампанула 6 октомври 1926 година
1078 Мента 7 декември 1926 година
1080 Орхис 30 август 1927 година
1081 Реседа 31 август 1927 година
1082 Пирола 28 октомври 1927 година
1083 Салвија 26 јануари 1928 година
1085 Амарилис 31 август 1927 година
1087 Араби 2 септември 1927 година
1091 Spiraea 26 февруари 1928 година
1092 Лилиум 12 јануари 1924 година
1095 Тулипа 14 април 1926 година
1097 Виција 11 август 1928 година
1100 Арница 22 септември 1928 година
1101 Клематис 22 септември 1928 година
1104 Сиринга 9 декември 1928 година
1105 Фрагарија 1 јануари 1929 година
1106 Кидонија 5 февруари 1929 година
1108 Деметра 31 мај 1929 година
1109 Тата 5 февруари 1929 година
1111 Реинмутија 11 февруари 1927 година
1119 Евбеја 27 октомври 1927 година
1126 Отеро 11 јануари 1929 година
1130 Скулд 2 септември 1929 година
1131 Порзија 10 септември 1929 година
1138 Атика 22 ноември 1929 година
1142 Етолија 24 јануари 1930 година
1143 Одисеј 28 јануари 1930 година
1144 Ода 28 јануари 1930 година
1150 Ахаја 2 септември 1929 година
1151 Итака 8 септември 1929 година
1152 Павона 8 јануари 1930 година
1154 Астрономија 8 февруари 1927 година
1155 Аена 26 јануари 1928 година
1156 Кира 22 февруари 1928 година
1157 Арабија 31 август 1929 година
1159 Гранада 2 септември 1929 година
1160 Илирија 9 септември 1929 година
1161 Тесалија 29 септември 1929 година
1162 Лариса 5 јануари 1930 година
1163 Сага 20 јануари 1930 година
1164 Коболда 19 март 1930 година
1172 Анеас 17 октомври 1930 година
1173 Anchises 17 октомври 1930 година
1174 Мармара 17 октомври 1930 година
1175 Марго 17 октомври 1930 година
1180 Рита 9 април 1931 година
1182 Илона 3 март 1927 година
1183 Јута 22 февруари 1930 година
1184 Гаја 5 септември 1926 година
1187 Афра 6 декември 1929 година
1198 Атлантис 7 септември 1931 година
1200 Императрикс 14 септември 1931 година
1201 Стренуа 14 септември 1931 година
1204 Ренција 6 октомври 1931 година
1205 Ебела 6 октомври 1931 година
1206 Нумеровија 18 октомври 1931 година
1207 Остенија 15 ноември 1931 година
1208 Троилус 31 декември 1931 година
1209 Пума 22 април 1927 година
1216 Асканија 29 јануари 1932 година
1218 Астер 29 јануари 1932 година
1220 Крокус 11 февруари 1932 година
1223 Некар 6 октомври 1931 година
1227 Гераниум 5 октомври 1931 година
1228 Скабиоза 5 октомври 1931 година
1229 Тилија 9 октомври 1931 година
1230 Рицеја 9 октомври 1931 година
1231 Auricula 10 октомври 1931 година
1232 Кортуза 10 октомври 1931 година
1233 Кобресија 10 октомври 1931 година
1234 Елина 18 октомври 1931 година
1235 Schorria 18 октомври 1931 година
1249 Ратерфордија 4 ноември 1932 година
1250 Галантус 25 јануари 1933 година
1251 Хедера 25 јануари 1933 година
1253 Фризија 9 октомври 1931 година
1256 Норманнија 8 август 1932 година
1257 Мора 8 август 1932 година
1258 Сицилија 8 август 1932 година
1259 Ógyalla 29 јануари 1933 година
1260 Валхала 29 јануари 1933 година
1272 Гефион 10 октомври 1931 година
1273 Хелма 8 август 1932 година
1275 Цимбрија 30 ноември 1932 година
1284 Латвија 27 јули 1933 година
1297 Quadea 7 јануари 1934 година
1298 Ноктурна 7 јануари 1934 година
1302 Вера 28 септември 1924 година
1304 Ароса 21 мај 1928 година
1308 Халерија 12 март 1931 година
1311 Кнопфија 24 март 1933 година
1317 Силврета 1 септември 1935 година
1322 Коперник 15 јуни 1934 година
1334 Лундмарка 16 јули 1934 година
1335 Демулина 7 септември 1934 година
1346 Гота 5 февруари 1929 година
1370 Хела 31 август 1935 година
1371 Реси 31 август 1935 година
1372 Харемари 31 август 1935 година
1382 Герти 21 јануари 1925 година
1395 Арибеда 16 јули 1936 година
1399 Тенерифа 23 август 1936 година
1402 Ери 16 јули 1936 година
1404 Ајакс 17 август 1936 година
1408 Трусанда 23 ноември 1936 година
1409 Иско 8 јануари 1937 година
1410 Маргрет 8 јануари 1937 година
1411 Брауна 8 јануари 1937 година
1417 Валинскија 1 април 1937 година
1419 Данциг 5 септември 1929 година
1420 Редклиф 14 септември 1931 година
1422 Стремгренија 23 август 1936 година
1435 Гарлена 23 ноември 1936 година
1437 Диомед 3 август 1937 година
1438 Венделин 11 октомври 1937 година
1439 Вогтија 11 октомври 1937 година
1440 Ростија 11 октомври 1937 година
1443 Рупина 29 декември 1937 година
1457 Анкара 3 август 1937 година
1466 Mündleria 31 мај 1938 година
1469 Линзија 19 август 1938 година
1481 Тубингија 7 февруари 1938 година
1482 Себастијана 20 февруари 1938 година
1485 Иса 28 јули 1938 година
1487 Бода 17 ноември 1938 година
1502 Аренда 17 ноември 1938 година
1528 Конрада 10 февруари 1940 година
1553 Бауерсфелда 13 јануари 1940 година
1556 Винголфија 14 јануари 1942 година
1557 Роела 14 јануари 1942 година
1561 Фрике 15 февруари 1941 година
1562 Гондолач 9 март 1943 година
1587 Кахрштет 25 март 1933 година
1611 Бејер 17 февруари 1950 година
1612 Хиросе 23 јануари 1950 година
1624 Рабе 9 октомври 1931 година
1628 Штробел 11 септември 1923 година
1632 Sieböhme 26 февруари 1941 година
1635 Борман 7 март 1924 година
1636 Портер 23 јануари 1950 година
1642 Рид 4 септември 1951 година
1643 Браун 4 септември 1951 година
1645 Вотерфилд 24 јули 1933 година
1650 Хекман 11 октомври 1937 година
1662 Хофман 11 септември 1923 година
1665 Габи 27 февруари 1930 година
1668 Хана 24 јули 1933 година
1669 Дагмар 7 септември 1934 година
1673 ван Хаутен 11 октомври 1937 година
1674 Гренвелд 7 февруари 1938 година
1682 Карел 2 август 1949 година
1691 Орт 9 септември 1956 година
1704 Вахман 7 март 1924 година
1706 Dieckvoss 5 октомври 1931 година
1716 Петар 4 април 1934 година
1719 Јенс 17 февруари 1950 година
1720 Нилс 7 февруари 1935 година
1726 Хофмајстер 24 јули 1933 година
1732 Хајке 9 март 1943 година
1739 Мејерман 15 август 1939 година
1742 Шајферс 7 септември 1934 година
1749 Теламон 23 септември 1949 година
1750 Екерт 15 јули 1950 година
1759 Киенле 11 септември 1942 година
1782 Шнелер 6 октомври 1931 година
1785 Вурм 15 февруари 1941 година
1814 Бах 9 октомври 1931 година
1815 Бетовен 27 јануари 1932 година
1818 Брамс 15 август 1939 година
1820 Ломан 2 август 1949 година
1823 Глизе 4 септември 1951 година
1825 Кларе 31 август 1954 година
1849 Кресак 14 јануари 1942 година
1850 Кохутек 23 март 1942 година
1862 Аполон 24 април 1932 година
1880 Меккроски 13 јануари 1940 година
1881 Шао 3 август 1940 година
1913 Секанина 22 септември 1928 година
1941 Диви 6 октомври 1931 година
1944 Гинтер 14 септември 1925 година
1950 Вемпе 23 март 1942 година
1968 Мелтретер 29 јануари 1932 година
1985 Хопман 13 јануари 1929 година
1990 Пилчер 9 март 1956 година
2018 Шустер 17 октомври 1931 година
2022 Запад 7 февруари 1938 година
2057 рузмарин 7 септември 1934 година
2097 Гале 11 август 1953 година
2136 Југта 24 јули 1933 година
2137 Присила 24 август 1936 година
2157 Ешбрук 7 март 1924 година
2158 Tietjen 24 јули 1933 година
2181 Фогелин 28 декември 1942 година
2214 Керол 7 април 1953 година
2235 Виторе 5 април 1924 година
2236 Австралија 23 март 1933 година
2248 Канда 27 февруари 1933 година
2249 Јамамото 6 април 1942 година
2278 Гец 7 април 1953 година
2290 Хелфрич 14 февруари 1932 година
2306 Баушингер 15 август 1939 година
2346 Лилио 5 февруари 1934 година
2358 Бахнер 2 септември 1929 година
2359 Дебехоњ 5 октомври 1931 година
2391 Томита 9 јануари 1957 година
2414 Вибеке 18 октомври 1931 година
2444 Ледерле 5 февруари 1934 година
2453 Вабаш 30 септември 1921 година
2465 Вилсон 2 август 1949 година
2485 Шефлер 29 јануари 1932 година
2500 Алјаскатало 2 април 1926 година
2537 Гилмор 4 септември 1951 година
2560 Сигма 14 февруари 1932 година
2572 Аншнел 17 февруари 1950 година
2591 Дворецки 2 август 1949 година
2615 Саито 4 септември 1951 година
2623 Зех 22 септември 1919 година
2637 Бобровникоф 22 септември 1919 година
2652 Јабути 7 април 1953 година
2664 Еверхарт 7 септември 1934 година
2676 Архус 25 август 1933 година
2749 Волтерхорн 11 октомври 1937 година
2806 Грац 7 април 1953 година
2824 Франке 4 февруари 1934 година
2855 Бастијан 10 октомври 1931 година
2856 Röser 14 април 1933 година
2879 Шимизу 14 февруари 1932 година
2896 Преис 15 септември 1931 година
2897 Оле Ромер 5 февруари 1932 година
2942 Корди 29 јануари 1932 година
2943 Хајнрих 25 август 1933 година
2944 Пејо 31 август 1935 година
2957 Тацуо 5 февруари 1934 година
3008 Ноџири 17 ноември 1938 година
3020 Naudts 2 август 1949 година
3035 Комори 7 март 1924 година
3144 Броше 10 октомври 1931 година
3183 Францкајзер 2 август 1949 година
3219 Комаки 4 февруари 1934 година
3227 Хасегава 24 февруари 1928 година
3263 Блај 5 февруари 1932 година
3264 Баунти 7 јануари 1934 година
3265 Флечер 9 ноември 1953 година
3289 Митани 7 септември 1934 година
3295 Мураками 17 февруари 1950 година
3370 Кохсаи 4 февруари 1934 година
3379 Оиши 6 октомври 1931 година
3383 Којама 9 јануари 1951 година
3404 Спречувач 4 февруари 1934 година
3415 Денби 22 септември 1928 година
3416 Дорит 8 ноември 1931 година
3417 Тамблин 1 април 1937 година
3425 Хурукава 29 јануари 1929 година
3426 Секи 5 февруари 1932 година
3440 Stampfer 17 февруари 1950 година
3446 Combes 12 март 1942 година
3473 Сапоро 7 март 1924 година
3500 Кобајаши 18 септември 1919 година
3555 Мијасака 6 октомври 1931 година
3569 Кумон 20 февруари 1938 година
3644 Коџитаку 5 октомври 1931 година
3682 Велтер 12 јули 1923 година
3707 Шретер 5 февруари 1934 година
3722 Урата 29 октомври 1927 година
3745 Петаев 23 септември 1949 година
3790 Рејвилсон 26 октомври 1937 година
3911 Отомо 31 август 1940 година
3937 Бретањон 14 март 1932 година
3938 Поглавје 2 август 1949 година
3939 Хурухата 7 април 1953 година
3957 Суги 24 јули 1933 година
4001 Птолемеј 2 август 1949 година
4002 Шинагава 14 мај 1950 година
4417 Лечар 8 април 1931 година
4418 Фредфранклин 9 октомври 1931 година
4419 Аланкук 24 април 1932 година
4421 Кајор 14 јануари 1942 година
4589 Мекдауел 24 јули 1933 година
4615 Цинер 13 септември 1923 година
4647 Сјуџи 9 октомври 1931 година
4648 Тирион 18 октомври 1931 година
4650 Мори 5 октомври 1950 година
4723 Волфгангматиг 11 октомври 1937 година
4808 Балаеро 21 јануари 1925 година
4849 Арден 17 август 1936 година
4910 Кавасато 11 август 1953 година
4979 Отавара 2 август 1949 година
5072 Хиоки 9 октомври 1931 година
5152 Лаборатории 18 октомври 1931 година
5494 Јоханмор 19 октомври 1933 година
5532 Ичинохе 14 февруари 1932 година
5535 Анефранк 23 март 1942 година
5657 Грумбриџ 28 август 1936 година
5658 Клаусбадер 17 февруари 1950 година
5703 Хевелиј 15 ноември 1931 година
5704 Шумахер 17 февруари 1950 година
6260 Келси 2 август 1949 година
6808 Плантин 5 февруари 1932 година
6809 Сакума 20 февруари 1938 година
7042 Карвер 24 март 1933 година
7103 Вихман 7 април 1953 година
7449 Делен 21 август 1949 година
7542 Џонпонд 7 април 1953 година
11434 Лонерт 10 октомври 1931 година
(11435) 1931 UB 17 октомври 1931 година
13473 Хокема 7 април 1953 година
(30717) 1937 UD 26 октомври 1937 година
32730 Ламар 4 септември 1951 година
69230 Хермес 28 октомври 1937 година

Трудови[уреди | уреди извор]

  • Хершеловите маглини, Де Грујтер, Берлин 1926 година
  • Каталог од 6.500 прецизни фотографски позиции на мали планети, Карлсруе 1953 година

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 „Minor Planet Discoverers (by number)“. Minor Planet Center. 4 September 2016. Посетено на 28 September 2016.
  2. 2,0 2,1 Reinmuth, Karl (December 1979). „Obituary notice of“. The Minor Planet Bulletin. 7: 10. Bibcode:1979MPBu....7...10R.
  3. 3,0 3,1 Schmadel, Lutz D. (2007). Dictionary of Minor Planet Names – (1111) Reinmuthia. Springer Berlin Heidelberg. стр. 94. doi:10.1007/978-3-540-29925-7_1112. ISBN 978-3-540-00238-3.
  4. Roland Wielen; Ute Wielen (2012). „Von Berlin über Sermuth nach Heidelberg – Das Schicksal des Astronomischen Rechen-Instituts in der Zeit von 1924 bis 1954 anhand von Schriftstucken aus dem Archiv des Instituts“ (PDF) (германски). Astronomisches Rechen-Institut, Zentrum fur Astronomie, Universität Heidelberg. стр. 374. Посетено на 1 July 2016.
  5. „5535 Annefrank (1942 EM)“. Minor Planet Center. Посетено на 1 July 2016.
  6. „JPL Small-Body Database Browser: 30P/Reinmuth 1“. Jet Propulsion Laboratory. Посетено на 1 July 2016.
  7. „JPL Small-Body Database Browser: 44P/Reinmuth 2“. Jet Propulsion Laboratory. Посетено на 1 July 2016.
  8. Schmadel, Lutz D. (2007). Dictionary of Minor Planet Names – (1234) Elyna. Springer Berlin Heidelberg. стр. 102–103. doi:10.1007/978-3-540-29925-7_1235. ISBN 978-3-540-00238-3.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Некролози[уреди | уреди извор]