Карлхајнц Дешнер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карлхајнц Дешнер (десно) во разговор со Ханс Алберт

Карл Хајнрих Леополд Дешнер (Бамберг, 23 мај 1924 - Хасфурт, 8 април 2014) бил германски книжевен критичар, есеист, историчар на филозофијата и историчар на идеите кој го привлече вниманието на европската јавност поради неговата темелна и жеста критика на римокатоличката црква изразена низ повеќе статии и книги, достигнувајќи го врвот во својот опус Криминалната историја на христијанството (Kriminalgeschichte des Christentums, Rowohlt Verlag GmbH, Reinbek) кој е планиран во 10 тома, од кои засега се објавени 9.[1]

Карлхајнц Дешнер е исклучен од Светите тајни на 5 септември 1951. но тогаш не бил истовремено екскомунициран од римокатоличката вера, така што црковниот данок му бил уредно одбиван од приходите сè до напуштањето на папската црква. 1971 година во Нирнберг му е судено поради клеветење на христијанството иако тој во своите дела се бавеше пред сè со криминалната историја на римокатоличките поглавари т.е. папството.

Брзо стекнува углед и вон германското говорно подрачје, со оглед на тоа дека неговите дела се преведувани на арапски, француски, грчки, италијански, холандски, норвешки, полски, руски, шпански и српски јазик.

Дела[уреди | уреди извор]

Критички осврти врз религијата и црквата

 • Што мислите за христијанството? (Was halten Sie vom Christentum?) 1957.
 • И повторно закукурика петелот (Abermals krähte der Hahn) 1962.
 • Со Бога и фашистите. Ватикан во сојуз со Мусолини, Франко, Хитлер и Павелиќ (Mit Gott und den Faschisten. Der Vatikan im Bunde mit Mussolini, Franco, Hitler und Pavelić) 1965.
 • Исусовите слики од теолошки аспект (Jesusbilder in theologischer Sicht) 1966.
 • Столетие на варварство (Das Jahrhundert der Barbarei) 1966.
 • Црква и фашизам (Kirche und Faschismus) 1968.
 • Христијанството во оценките на неговите противници, 1. дел (Das Christentum im Urteil seiner Gegner, Band 1)1969.
 • Зашто сам иступио из цркве (Warum ich aus der Kirche ausgetreten bin) 1970.
 • Црквата и војната (Kirche und Krieg) 1970.
 • Изманипулиранта вера. Критика на христијанските догми (Der manipulierte Glaube. Eine Kritik der christlichen Dogmen). Kindler, München 1971.
 • Христијанството во оценките на неговите противници, 2. дел (Das Christentum im Urteil seiner Gegner, Band 2) 1971.
 • Маки со црквата. Сексуалната историја на христијанството (Das Kreuz mit der Kirche. Eine Sexualgeschichte des Christentums. Econ, Düsseldorf 1974;
 • Црква на Не-Светоста (Kirche des Un-Heils) 1974. ISBN 3-453-00445-0
 • Зошто сум христијанин, атеист, агностик (Warum ich Christ/Atheist/ Agnostiker bin) 1977.
 • Папата патува на местото на злосторот (Ein Papst reist zum Tatort) 1981. ISBN 3-455-08201-7
 • Еден век на историјата на спасение, 1. дел (Ein Jahrhundert Heilsgeschichte, Band 1) 1982.
 • Еден век на историјата на спасение, 2. дел (Ein Jahrhundert Heilsgeschichte, Band 2) 1983.
 • Навредената црква или: кој го ремети јавниот мир? (Die beleidigte Kirche oder: Wer stört den öffentlichen Frieden?) 1986. ISBN 3-922774-05-9
 • Криминалната историја на христијанството
  • Том први: Раното доба. Од праизворите во стариот завет до смрта на св.Августин(430г.)(Kriminalgeschichte des Christentums Band 1: Die Frühzeit. Von den Ursprüngen im Alten Testament bis zum Tod des hl. Augustinus (430)) 1986.
 • Опус Диаболи - Делото на Ѓаволот (Opus Diaboli) 1987.ISBN 3-498-01270-3
 • Криминалната историја на христијанството, 2. дел (Kriminalgeschichte des Christentums, Band 2) 1988.
 • Во што верувам (Woran ich glaube) 1990.
 • Криминалната историја на христијанството, 3. дел (Kriminalgeschichte des Christentums, Band 3) 1990.
 • Анти-катехизам (со Хорст Херман) (Der Anti-Katechismus. Mit Horst Herman) 1991. ISBN 3-89136-302-8
 • Политика на римските папи во 20. век. Проширено и актуализирано, ново издание на книгата "Еден век на историјата на спасение", 1. и 2. дел (Die Politik der Päpste im 20. Jahrhundert. Erweiterte, aktualisierte Neuausgabe von "Ein Jahrhundert Heilsgeschichte" I und II) 1991. ISBN 3-498-01282-7
 • Божјите Намесници (Die Vertreter Gottes) 1994.
 • Криминалната историја на христијанството, 3. дел (Kriminalgeschichte des Christentums, Band 4) 1994.
 • Светската војна на религиите: Вечната крстоносна војна на Балканот. (соавтор Милан Петровиќ) (Weltkrieg der Religionen: Der ewige Kreuzzug auf dem Balkan. Mit Milan Petrovic)1995. ISBN 3-522-71740-6
  • ново издание на германски насловено како: Војна на религиите (Krieg der Religionen. Heyne, München 1999) ISBN 3-453-16742-2
 • Криминалната историја на христијанството, 5. дел (Kriminalgeschichte des Christentums, Band 5) 1997.
 • Топлес (Oben ohne) 1997. ISBN 3-499-60705-0
 • Криминалната историја на христијанството, 6. дел (Kriminalgeschichte des Christentums, Band 6) 1999.
 • Помеѓу клечењето и проклетството. Роберт Мехлер. Религиозниот антихрист (Zwischen Kniefall und Verdammung. Robert Mächler. Ein gläubiger Antichrist) 1999.
 • Мементо! (Memento!) Rowohlt (rororo 60926), Reinbek 1999. ISBN 3-499-60926-6
 • Криминалната историја на христијанството, 7. дел (Kriminalgeschichte des Christentums, Band 7) 2002.
 • Убијците ја пишуваат историјата (Mörder machen Geschichte) 2003. ISBN 3-85787-341-8

Новели

 • Околу мојата куќа е ноќ (Die Nacht steht um mein Haus) 1956. ISBN 3-930498-14-6
 • Фиренца без сонце (Florenz ohne Sonne) List, München 1958.

Книжевна критика

 • Кич, конвенција и уметност (Kitsch, Konvention und Kunst) 1957. ISBN 3-548-34825-4
 • Таленти, поети, дилетанти (Talente, Dichter, Dilettanten) 1964.

Општествена критика

 • Koј предава на германските универзитети? (Wer lehrt an deutschen Universitäten?) 1968.
 • Молох - За американизацијата на светот (Der Moloch) 1992. ISBN 3-522-70970-5
 • Што мислам јас (Was ich denke) 1994. ISBN 3-442-12531-6
 • За еден залак месо (Für einen Bissen Fleisch) 1998. ISBN 3-930994-10-0

Афоризми

 • Само живите пливаат наспроти струјата (Nur Lebendiges schwimmt gegen den Strom) 1985. ISBN 3-85787-647-6
 • Јад и јадеж, афоризми (Ärgernisse, Aphorismen) 1994. ISBN 3-498-01301-7

Разно

 • Сништа на заспаната Убавица и шталската смрдеа (Dornröschenträume und Stallgeruch) 1989. ISBN 3-8260-2801-5
 • Регионот Рона (Die Rhön) 1998. ISBN 3-930498-15-4

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Белешки[уреди | уреди извор]

 1. Hans Kung, p. xxi of The Catholic Church, 2001