Карен Сajвиц

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Карен Џил Сајвиц (1956 - 17 март 2018) [1] била американски психолог, авторка и едукаторка. Работела како развоен и клинички психолог и професорка на Медицинскиот факултет UCLA и на Одделот за психијатрија и развој. Повеќе од 20 години Сајвиц предавала развој на детето и била директорка на неколку програми за ментално здравје за семејства. [2] Таа исто така развила „не водечки“ техники за интервјуирање на деца сведоци и жртви, засновани врз принципите на когнитивната и развојната психологија. Таа починала од рак во 2018 година.

Образование[уреди | уреди извор]

Сајвиц се стекнала со својата магистерска диплома на Универзитетот во Висконсин . Докторирала по клиничка и развојна психологија на Универзитетот во Илиноис во Чикаго во 1984 година. Таа присуствувала на постдокторска стипендија на Универзитетот во Калифорнија, Лос Анџелес (UCLA), каде што на крајот прераснала од доцент во редовен професор; таа исто така била директорка на психологија за деца и адолесценти во Медицинскиот центар Харбор-УЦЛА . [2]

Кариера[уреди | уреди извор]

Во 80-тите години на минатиот век, кога малку истражувачи ја проучувале темата, Сајвиц специјализирала малтретирање и траума кај децата, со посебен фокус на интервју за форензичари за деца. [3] Савиц добила национално и меѓународно внимание во академската заедница за нејзиното истражување за злоупотреба на деца, ментално здравје на децата и способност на децата да служат како сведоци. Амикус, накратко, ко-авторка е цитирана од Врховниот суд на САД и Врховниот суд во Калифорнија, како и од бројни апелациони судови во САД .

Сајвиц е ко-автор на кингата од 2014 Докази-засновано на детско форензичарско интервјуирање: Интервју за развојна наративност, објавено од Универзитетот Оксфорд Прес, кое дава упатства за интервјуирање на деца сведоци и жртви.[4]

Сајвиц ја основала Интер-поделената работна група за ментално здравје на децата и адолесцентите на Американското психолошко здружение (АПА) и била избран за соработник на АПА во 2009 година. [5]

Сајвиц основала, ко-основала, режирала и служела со програми посветени на подобрување на животот на децата. Овие програми вклучуваат ВРСКИ за посвојување, Националниот судски колеџ, Калифорниско професионално здружение за злоупотреба на деца, див. 37 Оддел за малтретирање на дете и меѓу-дивизиска работна група за ментално здравје на деца и адолесценти. Таа била поранешен претседател на Одделот за американско психолошко здружение за деца, млади и семејни услуги и била претседател на одделот за малтретирање на деца. [2] Во февруари 2018 година, Див. 37 и ја доделија наградата на Сајвиц за животно застапување.

Избрани дела[уреди | уреди извор]

  • Saywitz, KJ, & Camparo, ЛБ (2014). Интервју за судско-форензичко дете засновано на докази: Интервју за развој на наратив . Оксфорд: Универзитетски печат во Оксфорд.
  • Saywitz, KJ, Goodman, GS, & Lyon, TD (2002). Интервјуирање на деца во и надвор од судот: Тековни импликации од истражувањето и практиката. Во JEB Myers, L. Berliner, J. Briere, CT Hendrix, C. Jenny, & TA Reid (Eds. ), Прирачникот АПСАК за малтретирање на деца., 2. еди. (стр. 349–377). Илјадници Оукс, Калифорнија: Сејџ публикации, Inc.
  • Saywitz, KJ, Larson, RP, Hobbs, SD, & Wells, CR (2015). Развивање на однос со деца во форензички интервјуа: Систематски преглед на експериментални истражувања. Науки за однесување и закон, 33 (4), 372–389. https://doi.org/10.1002/bsl.2186
  • Saywitz, KJ, Wells, CR, Larson, RP, & Hobbs, SD (2019). Ефекти на поддршката на интервјуерот врз меморијата и сугестивноста на децата: Систематски преглед и мета-анализи на експерименталното истражување. Траума, насилство и злоупотреба, 20 (1), 22–39. https://doi.org/10.1177/1524838016683457
  • Nathanson, R., & Saywitz, KJ (2015). Подготовка на деца за суд: Ефекти на моделната програма за едукација на судовите врз вознемиреноста на децата во очекување Науки за однесување и закон, 33 (4), 459-475. https://doi.org/10.1002/bsl.2191

Користена литература[уреди | уреди извор]

  1. Goodman, Gail S.; Bottoms, Bette L. (2019). „Karen Jill Saywitz (1956–2018)“. American Psychologist (англиски). 74 (4): 515. doi:10.1037/amp0000360. PMID 31070414.
  2. 2,0 2,1 2,2 „Karen J. Saywitz“. UC Consortium on Social Science and Law (англиски). 2015-07-09. Посетено на 2019-05-14.
  3. Bottoms, B. & Goodman, G. (nd). Great leaders in developmental psychology: Karen Saywitz, PhD. APA Division 7 Great Leaders Series Retrieved July 30, 2019
  4. Camparo, Lorinda B.; Saywitz, Karen J. Evidence-based Child Forensic Interviewing: The Developmental Narrative Elaboration Interview (англиски). Oxford University Press. doi:10.1093/med:psych/9780199730896.001.0001/med-9780199730896 (неактивно August 31, 2020). ISBN 9780190230227.
  5. Piper, J. (May 4, 2018). Transitions: An Arts College Hires a New Leader, Carnegie Fellows Are Named. The Chronicle of Higher Education Retrieved June 21, 2019.