Кардиоторакална хирургија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Хирург извршува кардиощка операција врз пациент.

Кардио хитрургија е поле во медицината вклучено во хируршки третман на болести кои ги напаѓаат органите внатре во тораксот (градите). Општо претставува третман на состојбите на срцето (срцева болест) и белите дробови (белодробни заболувања).

Срцевата хирургија и торакалната хирургија се одделни хируршки специјалности, но често се групираат заедно како кардиоторакална хирургија (ова важи и за Република Македонија). Срцевата хирургија општо се однесува на хирургијата на срцето и големите крвни садови, а торакалната хирургија се однесува на останитиот дел од градите. Кардиоторакален хирург извршува операции во областа и на срцевата и на торакалната хирургија.