Кардиоваскуларни болести

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Шаблон:Orphan

Шаблон:Pp-vandalism

Cardiovascular disease
Cardiac amyloidosis very high mag movat.jpg
Micrograph of a heart with fibrosis (yellow) and amyloidosis (brown). Movat's stain.
Класификација и надворешни извори
Специјалност Cardiology
МКБ-10 I51.6
МКБ-9 429.2
DiseasesDB 28808
MeSH D002318

Кардиоваскуларни болести (КВБ) е класа на болести која го клучува срцето или крвните садови.[1] Кардиоваскуларните болести вклучуваат болести на коронарните артерии како што се angina и миокарден инфаркт (често познат како срцев удар).[1] Други КВБ се , хипертензивни срцеви заболувања, ревматска болест на срцето, kardiomiopatija, срцева аритмија, конгенитални болести на срцетоѓ, кардитис, аортични аневризми, and венски тромбози.[1][2]

Основните механизми варираат во зависност од болеста за која се работи. Коронарна артериска болест и периферна артериска болест вклучуваат атеросклероза. Ова мозже да биде предизвикано одвисок крвен притисок, пушење, дијабет,недостаток на физичка активност , дебелина, лоша исхрана и прекумерно конзумирање на алкохол .Високиот крвен притисок учествува со 13% од смртните случаи на КВБ, пушењето цигари учествува со 9%, дијабетот 6%, недостаток на вежбање 6% и дебелината 5%. .[1]

Се проценува дека 90% КВБ е превентивна.[3] Превенции на артериосклерози се постигнува со намалување на ризик факторите преку: здраво јадење, вежбање, избегнување на пушење и ограничување на конзумирање алкохол.[1] Лекувањето на висок притисок и дијабет исто така е корисно.[4][5]

Кардиоваскуларните болести се водечка причина за смрт во светот. [2] Ова се однесува на сите области во светот, освен Африка. [2] Заедно, тие допринесуваат со 17,3 милиони смртни случаи (31,5%) во 2013 година, за разлика од 12,3 милиони (25,8%) во 1990 година [3] Смртни случаи, на одредена возраст, од кардиоваскуларните заболувања се почести и се зголемуваат многу во земјите во развој, додека стапки се намалуваат во најголем дел од развиените земји од 1970 година. [4] [5] Коронарна артериска болест и мозочен удар се сметаат за 80% од смртните случаи на кардиоваскуларните заболувања кај мажите и 75% од смртните случаи на кардиоваскуларните заболувања кај жените. [2]

видови[уреди | уреди извор]

Постојат многу кардиоваскуларни заболувања кои ги вклучуваат и крвните садови. Тие се познати како васкуларни заболувања:

коронарна артериска болест (исто така позната како коронарна срцева болест и исхемична болест на срцето)

Периферна артериска болест - болест на крвните садови кои ги снабдуваат со крв рацете и нозете

Цереброваскуларна болест - болест на крвните садови кои го снабдуваат со крв на мозокот (вклучува и мозочен удар)

Ренална артериска стеноза

аортна аневризма

Исто така, постојат многу кардиоваскуларни болести кои влијаат на срцето.

Кардиомиопатија - болест на срцевиот мускул

Хипертензивна срцева болест

Белодробни болести на срцето - десна срцева слабост со вклучување на респираторниот систем

Воспалителни болести на срцето

Ендокардитис - воспаление на внатрешната обвивка на срцето, ендокардиумот.

Миокардитис - воспаление на миокардот, мускулниот дел на срцето.

Валвуларна срцева болест

Вродени срцеви заболувања

Фактори на ризик[уреди | уреди извор]

Постојат неколку фактори на ризик за срцеви заболувања: возраста, полот, пушењето, физичката неактивност, прекумерно консумирање алкохол, нездрава исхрана, дебелината, семејна историја на кардиоваскуларни болести, висок крвен притисок (хипертензија), покачен крвен шеќер (шеќерна болест), покачен холестерол во крвта (хиперлипидемија), психосоцијални фактори, сиромаштија и низок образовен статус, и загадувањето на воздухот. [9] [10] [11] [12] [13] Додека поединечното придонесување на секој ризик фактор варира помеѓу различни заедници или етнички групи севкупниот придонес на овие фактори на ризик е многу конзистентен. [14] Некои од овие фактори на ризик, како што се возраста, полот и семејната историја, генетски, се непроменливи. Сепак, многу е важно кардиоваскуларни ризик фактори се променливи со промена на животниот стил, социјалните промени и превенција на хипертензија, хиперлипидемија и дијабетес.

генетика[уреди | уреди извор]

Кардиоваскуларни болести кај родителите на една личност го зголемува ризикот од 3 пати. [15]

Години[уреди | уреди извор]

Возраст е најважниот фактор на ризик за добивање на кардиоваскуларни и болести на срцето, со приближно тројно зголемување на ризикот со секоја деценија од животот. [16]

Предложени се неколку објаснувања за да објасни зошто возраст, го зголемува ризикот од кардиоваскуларни / срцеви заболувања. Еден од нив е поврзана со нивото на серумски холестерол. [20] Во повеќето популации, вкупниот серумски холестерол се зголемува како што возраста се зголемува.

Стареењето е исто така поврзано со промените во механички и структурни својства на ѕидот на крвните садови, што доведува до губење на еластичноста на артериите и намалување на артериската комплијанса, а потоа може да доведе до коронарна артериска болест. [21]

Полови[уреди | уреди извор]

Мажите се изложени на поголем ризик од срцеви заболувања отколку пред-менопауза жените. [16] [22] Откако ќе помине менопаузата, се тврди дека ризикот на жената е сличен како кај човекот [26], иако поновите податоци СЗО и на ОН се спорни со ова. [20] Ако една жена има дијабетес, поверојатно е да развие срцева болест од маж со дијабетес. [27]

Коронарни срцеви болести се од 2 до 5 пати почести кај средовечните мажи отколку жени. [24]

Пушењето цигари[уреди | уреди извор]

Ризиците по здравјето предизвикани од употреба на тутун се резултат не само од директна употреба на тутунот, но исто така и од изложеност на пасивно пушење. [1] Околу 10% од кардиоваскуларни болести се должи на пушењето. [1] Сепак, луѓето кои се откажете од пушењето на 30-годишна возраст имаат речиси толку низок ризик од смрт како луѓето кои никогаш не пушеле. [29]

физичка неактивност[уреди | уреди извор]

Недоволна физичка активност (дефинирано како помалку од 5 х 30 минути на умерена активност неделно, или помалку од 3 х 20 минути на силна активност неделно) во моментов е на четвртата водечки фактор на ризик за смртност во светот. [1] Во 2008 година, 31,3% од возрасните на возраст од 15 или повеќе години (28,2% мажи и 34,4% жени) се недоволно физички активни. [1] Ризикот од исхемична срцева болест и дијабетес мелитус се намалува за речиси една третина во возрасни, кои учествуваат во 150 минути умерена физичка активност секоја недела . [30] Покрај тоа, физичката активност им помага на губење на тежината и го подобрува контролата на гликоза во крвта, крвниот притисок и чувствителноста на инсулин. Овие ефекти може, барем делумно, ја објасни својата кардиоваскуларни предности. [1]

исхрана[уреди | уреди извор]

Високи диететски внес на заситени масти, транс-масти и сол, и низок внес на овошје, зеленчук и риба се поврзани со кардиоваскуларниот ризик, иако дали сите овие зaедно се причина е спорно. Конзумирањето на количеството на сол во исхраната е исто така важна детерминанта на крвниот притисок и целокупниот кардиоваскуларен ризик. [1]

Односот меѓу алкохолот и кардиоваскуларни болести е комплексен, и може да зависи од количината на алкохол што се консумира. Постои директна врска помеѓу високото ниво на консумирање алкохол и ризикот од кардиоваскуларни болести. [1]

превенција[уреди | уреди извор]

До 90% од кардиоваскуларни болести може да се спречат. [65] [66] Во моментов мерки за спречување на кардиоваскуларни болести се:

Ниското ниво на масти, исхрана богата со растителни влакна, со вклучување на цели зрна и овошје и зеленчук. [67] [68] Пет порции дневно го намалува ризикот за 25%. [69]

Прекинување со пушење и избегнување на пасивното пушење [67]

Конзумирање на алкохол на препорачаните дневни лимити;. [67] Конзумирање од 1-2 стандардни алкохолни пијалаци дневно може да го намали ризикот за 30% [70] [71] Сепак, прекумерна доза на алкохол го зголемува ризикот од кардиоваскуларни болести. [72]

Лекови[уреди | уреди извор]

Кај луѓето со низок ризик за кардиоваскуларни болести не е препорачан аспирин.

Шаблон:Research help

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Shanthi Mendis; Pekka Puska; Bo Norrving; World Health Organization (2011). Global Atlas on Cardiovascular Disease Prevention and Control. World Health Organization in collaboration with the World Heart Federation and the World Stroke Organization. стр. 3–18. ISBN 978-92-4-156437-3. http://whqlibdoc.who.int/publications/2011/9789241564373_eng.pdf?ua=1. 
  2. GBD 2013 Mortality and Causes of Death, Collaborators (17 декември 2014 г). Global, regional, and national age-sex specific all-cause and cause-specific mortality for 240 causes of death, 1990-2013: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2013.. „Lancet“ том  385 (9963): 117–71. doi:10.1016/S0140-6736(14)61682-2. PMID 25530442. 
  3. Превенирање на срцевите болести во 21-ви век: импликациите на PDAY студијата. „Circulation“ том  117 (9): 1216–27. март 2008 г. doi:10.1161/CIRCULATIONAHA.107.717033. PMID 18316498. 
  4. Sutcliffe, P; Connock, M; Gurung, T; Freeman, K; Johnson, S; Ngianga-Bakwin, K; Grove, A; Gurung, B; и др. (2013 г). Aspirin in primary prevention of cardiovascular disease and cancer: a systematic review of the balance of evidence from reviews of randomized trials.. „PLOS ONE“ том  8 (12): e81970. doi:10.1371/journal.pone.0081970. PMID 24339983. 
  5. Sutcliffe, P; Connock, M; Gurung, T; Freeman, K; Johnson, S; Kandala, NB; Grove, A; Gurung, B; и др. (септември 2013 г). Aspirin for prophylactic use in the primary prevention of cardiovascular disease and cancer: a systematic review and overview of reviews.. „Health technology assessment (Winchester, England)“ том  17 (43): 1–253. doi:10.3310/hta17430. PMID 24074752. 

External links[уреди | уреди извор]

Шаблон:Circulatory system pathology Шаблон:Vascular diseases Шаблон:Certain conditions originating in the perinatal period