Карахаски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
карахаски јазик
Застапен во
Подрачје
Јазично семејство
Default
  • карахаски јазик
Јазични кодови
ISO 639-3kpj

Карахаскиот јазик или познат и како инаски јазикстароседелски јазик кој се зборува во Бразил во 30 села од околу 3000 луѓе. Овој јазик е составен од следните дијалекти: северен карахаски, јужен карахаски, шамбиоа и хавае. Карахаскиот има женски и машки говор, каде машкиот говор не го користи гласот /k/ кој се изговара од страна на жените.

Користена литература[уреди | уреди извор]

  • Ribeiro, Eduardo Rivail. (2002) "Direction in Karajá". In Rosa María Ortiz Ciscomani, ed., Vi encuentro internacional de lingüística en el noroeste.
  • Ribeiro. (2000) "[ATR] vowel harmony and palatalization in Karajá". Santa Barbara Papers in Linguistics. 10: Proceedings of wail 2000. pp. 80–89.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]