Капуцинери

Од Википедија — слободната енциклопедија

Капучин мајмуните (капуцинерите) се мајмуни од Новиот свет од подфамилијата Cebinae. Тие лесно се идентификуваат како мајмун „мелница за органи“ и се користени во многу филмови и телевизиски емисии. Опсегот на мајмуни капучин вклучува некои тропски шуми во Централна Америка и Јужна Америка дури на југ до северна Аргентина. Во Централна Америка, каде што се нарекуваат мајмуни со бело лице („карабланка“), тие обично ги зафаќаат влажните низински шуми на карипскиот брег на Костарика и Панама и листопадните суви шуми на брегот на Тихиот Океан.

Етимологија[уреди | уреди извор]

Зборот „капучин“ потекнува од група монаси наречени Ред на малолетни фраери, израсток од Францисканците, кои носат кафени облеки со големи качулки. Кога португалските истражувачи стигнале до Америка во 15 век, пронашле мали мајмуни чија боја наликувала на овие фраери, особено кога биле облечени во наметки со спуштени качулки, и ги нарекле капучини. Кога научниците опишале примерок (се мислело дека е капучин со златен стомак ), тие забележаале дека: „неговата муцка со исончана боја,... со посветлата боја околу очите што се топи во белото напред, неговите образи..., дајте му ги погледите што неволно нè потсетуваат на изгледот што историски кај нас претставува незнаење, мрзеливост и сензуалност“.[1] Научното име на родот, Cebus доаѓа од грчкиот збор kêbos,[2] што значи мајмун со долга опашка.

Класификација[уреди | уреди извор]

Таксономијата на ниво на вид на оваа подфамилија останува многу контроверзна, а предложени се алтернативни третмани од оние наведени подолу.[3][4][5][6]

Во 2011 година, Џесика Линч Алфаро, предложи робусните капучини (порано групата apella) да се стават во посебен род, Sapajus, од грацилните капучини (порано capucinus група) кои го задржуваат родот Cebus.[7] Други приматолози, како што е Пол Гарбер, почнаа да ја користат оваа класификација.[8]

Според генетските студии предводени од Линч Алфаро во 2011 година, грацилните и робусни капучини се разделиле пред приближно 6,2 милиони години. Линч Алфаро се сомнева дека дивергенцијата била предизвикана од создавањето на реката Амазон, која ги разделила мајмуните во Амазон северно од реката Амазон, кои потоа еволуирале во грацилни капучини. Оние во Атлантската шума јужно од реката еволуирале во робусни капучини. Грацилните капучини имаат подолги екстремитети во однос на големината на нивното тело од робусните капучини и имаат позаоблени черепи, додека робусните капучини имаат вилици подобро прилагодени за отворање тврди ореви. Цврстите капучини имаат гребени, а мажјаците имаат брада.

 • Род Себус [9]
  • Колумбиски белоглав капучин или колумбиски белоглав капучин, Cebus capucinus
  • Панамски белоглав капучин или панамски белоглав капучин, имитатор на Себус
  • Марањон белочелен капучин, Себус јуракус
  • Капуцин со шок-глава, Cebus cuscinus
  • Спиксовиот белочелен капучин, еднобојниот Себус
  • Капуцинот со бело чело на Хумболт, Себус албифронс
  • Гвајана плач капучин, Cebus olivaceus
  • Костен плач капучин, Cebus castaneus
  • Каапор капучин, Кебус каапори
  • Венецуелски кафеав капучин, Cebus brunneus
  • Sierra de Perijá белочелен капучин, Cebus leucocephalus
  • Рио Цезар белочелен капучин, Себус Цезаре
  • Разновиден капучин со бело чело, Cebus versicolor
  • Капуцин со бело чело Санта Марта, Cebus malitiosus
  • Еквадорски белочелен капучин, Cebus aequatorialis
Тафтуван капуцнер (Sapajus apella)
 • Род Sapajus[5][10]
  • Капуцинер со црна капа, кафеав или тафтуван, Sapajus apella
   • Гвајана кафеав капучин, Sapajus apella apella
   • Sapajus apella fatuellus
   • Големоглав капучин, Sapajus apella macrocephalus
   • Капуцинот на островот Маргарита, Sapajus apella margaritae
   • Sapajus apella peruanus
   • Sapajus apella tocantinus
  • Русокос капуцинер, Sapajus flavius *
  • Капуцинер со црни риги, Sapajus libidinosus
   • Sapajus libidinosus juruanus
   • Sapajus libidinosus libidinosus
   • Sapajus libidinosus pallidus
   • Sapajus libidinosus paraguayanus
  • Капуцинот на Азарас, Сапајус кеј
  • Црн капучин, Sapajus nigritus
   • Sapajus nigritus cucullatus
   • Sapajus nigritus nigritus
  • Капуцин со гребен или робустен тафтуван капучин, Sapajus robustus
  • Капуцин со златен стомак, Sapajus xanthostternos

* Повторно откриени видови.[11]

Најстарата позната круна платирина и член на Cebidae, Panamacebus transitus, се проценува дека живеела пред 21 милиони години. Тоа е најраниот познат фосилен доказ за цицач кој патува меѓу Јужна и Северна Америка.[12]

Физички одлики[уреди | уреди извор]

Капучините се црни, кафеави, блескави или белузлави, но нивната точна боја и модел зависи од засегнатиот вид. Мајмуните капучин обично се темно кафеави со крем/бела боја околу вратот. Тие достигнуваат должина од 30 до 56 центриметри со опашки кои се долги колку и телото. Во просек, тие тежат од 1,4 до 4кг и живеат до 25 години во нивните природни живеалишта, и до 35 во заробеништво. 

Живеалиште и населеност[уреди | уреди извор]

Капучините претпочитаат средини што им даваат пристап до засолниште и лесна храна, како што се ниски шуми, планински шуми и дождовни шуми. Тие се особено застапени во Аргентина, Бразил, Костарика, Хондурас, Парагвај и Перу. Тие ги користат овие области за засолниште во текот на ноќта и пристап до храна во текот на денот. Настрешницата на дрвјата овозможува заштита од закани горе, а вродената способност на капучин мајмуните лесно да се качуваат на дрвјата им овозможува да избегаат и да се скријат од предаторите на подот од џунглата. Оваа средина е взаемно корисна за капучините и за екосистемот во кој тие живеат. Тоа е затоа што тие ги шират своите остатоци од семе и фекална материја низ шумското дно, што им помага на новите растенија да растат, со што се додава на веќе изобилното зеленило кое го засолнува капучинот. 

Однесување[уреди | уреди извор]

Како и повеќето мајмуни од Новиот свет, капучините се дневни и арбореални. Капучините се полигамни, а женките се парат во текот на годината, но период на бременост минуваат само еднаш на секои 2 години помеѓу декември и април. Женките раѓаат млади на секои две години по бременост од 160 до 180 дена. Младите се држат за градите на мајка си се додека не станат поголеми, а потоа се префрлаат на нејзиниот грб. Возрасниот мажјак капучин ретко учествува во грижата за младите. Малолетниците стануваат целосно зрели во рок од четири години за женките и осум години за мажјаците. Во заробеништво, поединците достигнале возраст од 50 години, иако природниот животен век е само 15 до 25 години. Капуцините живеат во групи од 6-40 членови, составени од сродни жени, нивни потомци и неколку мажјаци.

Белочелен капуцинер (Cebus albifrons)

Диета[уреди | уреди извор]

Мајмунот капучин се храни со широк спектар на видови храна и е поразновиден од другите мајмуни од семејството Cebidae. Тие се сештојади и консумираат различни растителни делови како што се лисја, цвет и овошје, семиња, јамка, дрвенести ткива, шеќерна трска, светилка и ексудати, како и членконоги, мекотели, различни 'рбетници, па дури и примати.[13] Неодамнешните наоди на стари камени алатки во живеалиштата на капучините предложуваат дека неодамна капучините се префрлиле од мали јаткасти плодови, како што се индиските ореви, на поголеми и поцврсти ореви. Исто така, забележано е дека капучините се особено добри во фаќањето жаби.[13] Тие се карактеризирани како иновативни и екстремни баратели на храна поради нивната способност да стекнат храна од широка колекција на неверојатна храна, што може да го осигура нивниот опстанок во живеалишта со екстремно ограничување на храната.[14] Капучините кои живеат во близина на вода, исто така, ќе јадат ракови и школки со пукање на нивните лушпи со камења.[15]

Социјална структура[уреди | уреди извор]

Капучин мајмуните често живеат во големи групи од 10 до 35 единки во шумата, иако лесно можат да се прилагодат на местата колонизирани од луѓето. Капуцините имаат дискретни хиерархии кои се разликуваат по возраст и пол.[16] Вообичаено, еден мажјак ќе доминира во групата и тој ќе има примарни права да се пари со женките од групата. Сепак, белоглавите капучински групи ги водат и алфа мажјак и алфа женка.[17] Секоја група ќе покрива голема територија, бидејќи членовите мора да ги бараат најдобрите области за исхрана. Овие примати се територијални животни, кои јасно означуваат централна област на нивната територија со урина и ја бранат од натрапници, иако надворешните области може да се преклопуваат. Стабилизацијата на групната динамика се сервира преку меѓусебно дотерување, а комуникацијата меѓу мајмуните се јавува преку разни повици.[18] Нивните гласовни комуникации имаат различни значења како што се создавање контакт еден со друг, предупредување за предатор и формирање на нови групи. Социјалното искуство на капучините директно влијае на развојот на вниманието во општеството. Тие создаваат нови социјални однесувања во повеќе групи кои означуваат различни типови на интеракции. Тие вклучуваат; тестови за пријателство, прикази против непријатели, доенска и сексуална интимност.[19] Ова создава социјални ритуали кои се дизајнирани да ја тестираат силата на социјалните врски и потпирање на социјалното учење.[20]

Парење[уреди | уреди извор]

Женките капучин често го насочуваат поголемиот дел од своето процептивно и парење однесување кон алфа мажјакот. Меѓутоа, кога женката ќе го достигне крајот на нејзиниот период на бременост, понекогаш може да се пари со до шест различни подредени мажјаци во еден ден.[21] Строго таргетирање на алфа мажјакот не се случува секој пат, бидејќи е забележано дека некои женки се парат со три до четири различни мажјаци.[22] Кога алфа-женка и женка од понизок ранг сакаат да се парат со алфа мажјак, подоминантната женка ќе добие права на мажјакот во однос на понискиот.

Интелигенција[уреди | уреди извор]

Капуцинер со гребен (Sapajus robustus)

Се смета дека капучинот е најинтелигентниот мајмун од Новиот свет[23] и често се користи во лаборатории. Тафтуваниот мајмун е особено познат по неговата долгорочна употреба на алат,[24] еден од ретките примери на употреба на алат од примати, освен од мајмуни и луѓе. Кога ќе ги види макаите како јадат палмини ореви, ги крцкаат со клунот, овој мајмун ќе избере неколку од најзрелите плодови, ќе го откине врвот на плодот и ќе го испие сокот, а потоа навидум ќе го фрли остатокот од овошјето со оревот внатре. Кога овие фрлени плодови ќе се стврднат и ќе станат малку кршливи, капучинот повторно ќе ги собере и ќе ги однесе до голема рамна карпа каде што претходно собрале неколку речни камења оддалеченост до една милја. Тие потоа ќе ги користат овие камења, некои од нив тежат колку мајмуните, за да го отворат плодот за да дојдат до оревот внатре. Младите капучини ќе го гледаат овој процес за да учат од постарите, поискусни возрасни луѓе, но им требаат 8 години за да го совладаат ова.[25] Се покажа дека однесувањето на капучините за учење е директно поврзано со награда наместо со љубопитност.[26]

Во 2005 година беа спроведени експерименти за способноста на капучините да користат пари.[27] По неколку месеци обука, мајмуните почнаа да покажуваат однесувања за кои се сметаше дека го одразува разбирањето на концептот на медиум за размена за кој претходно се веруваше дека е ограничен на луѓето (како што е рационално реагирање на ценовните шокови).[27] Тие ја покажаа истата склоност да ги избегнат забележаните загуби што ги покажаа човечки субјекти и инвеститори.

За време на сезоната на комарци, тие ги кршат многупедите и го тријат резултатот на грбот. Ова делува како природен лек против инсекти.[28]

Самосвест[уреди | уреди извор]

Кога се претставени со рефлексија, мајмуните капучин реагираат на начин што укажува на средна состојба помеѓу гледањето на огледалото како друга индивидуа и препознавањето на сликата како јас.

Повеќето животни реагираат на гледање на нивните рефлексии како да наидуваат на друг поединец што не го препознаваат. Експериментот со капучините покажува дека тие реагираат на рефлексија како чуден феномен, но не како да гледаат чуден капучин.

Во експериментот, капучините беа претставени со три различни сценарија:

 1. Гледајќи непознат, истополов мајмун од другата страна на чистата бариера
 2. Гледајќи познат, истополов мајмун од другата страна на чистата бариера
 3. Огледало кое покажува одраз на мајмунот

Во првото сценарио, женките изгледаа вознемирени и избегнуваа контакт со очите, додека мажјаците правеа заканувачки гестови. Во второто сценарио, имаше мала реакција од машки или женски пол.

Кога биле претставени со рефлексија, женките гледале во сопствените очи и правеле пријателски гестови, како што се удирање со усни и нишање. Мажјаците имале повеќе контакт со очите отколку со странци или познати мајмуни, но реагирале со знаци на збунетост или вознемиреност, како што се квичење, виткање на подот или обид да избегаат од просторијата за тестирање.[29]

Теорија на умот[уреди | уреди извор]

Прашањето дали мајмуните капучин имаат теорија на умот - дали можат да разберат што друго суштество може да знае или мисли - не е ниту докажано, ниту дефинитивно демантиран. Ако се соочат со сценарио кое знае-погодува, каде што еден тренер може да се набљудува дека ја знае локацијата на храната, а друг тренер само ја погодува локацијата на храната, мајмуните капучин можат да научат да се потпираат на познавачот.[30] Сепак, ова е отфрлено како убедлив доказ за теоријата на умот бидејќи мајмуните можеби научиле да го дискриминираат познавачот и да погодуваат со други средства.[31] До неодамна се веруваше дека големите мајмуни кои не се луѓе немаат ниту теорија на умот, иако неодамнешните истражувања покажуваат дека тоа можеби не е точно.[32] Децата најчесто развиваат теорија на умот околу 3 и 4 години.

Закани[уреди | уреди извор]

Капучин мајмуните се паметни и лесни за тренирање. Како резултат на тоа, тие се користат за помош на луѓе кои се квадриплегичари во многу развиени земји. Тие исто така станаа популарни домашни миленици и атракции за улична забава, а локалното население ги ловат за месо.[6] Бидејќи тие имаат висока стапка на репродуктивност и лесно можат да се прилагодат на нивната животна средина, губењето на шумата не влијае негативно на популациите на мајмуните капучин исто како и другите видови, иако фрагментацијата на живеалиштата сè уште е закана.[33] Природните предатори вклучуваат јагуари, пуми, јагуарунди, којоти, тајри, змии, крокодили и птици грабливки. Главниот предатор на тафтуваниот капучин е орелот харпија, кој е забележан како враќа неколку капучини во своето гнездо.

Однос со луѓето[уреди | уреди извор]

Мелница за органи од 19 век и неговиот мајмун капучин

Лесно препознаени како мајмуни „ мелница за органи“ или „сив џокеј“, капучините понекогаш се чуваат како егзотични миленичиња. Понекогаш тие ограбуваат полиња и земјоделски култури и се сметаат за проблематични од блиските човечки популации.[34] Во некои региони, тие станаа ретки поради уништувањето на нивното живеалиште.[34]

Тие се користат и како службени животни, понекогаш наречени „батлери на природата“.[35] Една организација тренираше мајмуни капучини да им помагаат на четириплегичарите како помагачи на мајмуни на начин сличен на кучињата за помош при подвижност. Откако биле социјализирани во човечки дом како доенчиња, мајмуните поминуваат низ обемна обука пред да бидат сместени со квадриплегичар. Низ куќата, мајмуните помагаат со извршување задачи, вклучително и носење предмети, вклучување и исклучување на светлата и отворање шишиња со пијалоци.[35]

Во 2010 година, американската федерална влада ја ревидираше својата дефиниција за животно за услуги според Законот за Американци со посебни потреби (АДА). Приматите што не се човечки повеќе не се препознаваат како животни за услуги според АДА.[36] Американската ветеринарна медицинска асоцијација не ја поддржува употребата на нечовечки примати како помошни животни поради загриженоста за благосостојбата на животните, потенцијалот за сериозни повреди на луѓето и ризиците дека приматите може да пренесат опасни болести на луѓето.[37]

Капучин мајмуните се најчестите прикажани мајмуни во филмот и телевизијата, со забележителни примери вклучувајќи: Ноќ во музејот (и неговите продолженија), Избувнување, Пиратите од Карибите: Проклетството на црниот бисер (и неговите продолженија), Зоочувар, Џорџ на џунглата и Мамурлакот II дел. Рос Гелер (Дејвид Швимер) во ситкомот на NBC Friends имаше мајмун капучин по име Марсел. Мајмунот Кристал е позната мајмунска актерка.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Saint-Hilaire, E. G.; Cuvier, F. G. (1924). Histoire Naturelle des Mammifères. Paris, impr. de C. de Lasteyrie. OCLC 166026273.
 2. Rossiter, William (1879). An illustrated dictionary of scientific terms. London & Glasgow: William Collins, Sons, and Company. ISBN 978-0-548-93307-7.
 3. Amaral, P. J. S; Finotelo, L. F. M.; De Oliveira, E. H. C; Pissinatti, A.; Nagamachi, C. Y.; Pieczarka, J. C. (2008). „Phylogenetic studies of the genus Cebus (Cebidae-Primates) using chromosome painting and G-banding“. BMC Evol. Biol. 8: 169. doi:10.1186/1471-2148-8-169. PMC 2435554. PMID 18534011.
 4. Rylands, A. B.; Kierulff, M. C. M.; Mittermeier, R. A. (2005). „Notes on the taxonomy and distributions of the tufted capuchin monkeys (Cebus, Cebidae) of South America“ (PDF). Lundiana. 6 (supp): 97–110.
 5. 5,0 5,1 Silva Jr., J. de S. (2001). Especiação nos macacos-prego e caiararas, gênero Cebus Erxleben, 1777 (Primates, Cebidae). PhD thesis, Rio de Janeiro, Universidade Federal do Rio de Janeiro.
 6. 6,0 6,1 IUCN (2008). 2008 IUCN Red List of Threatened Species. Accessed 23 November 2008
 7. Lynch Alfaro, J.W.; и др. (2011). „Explosive Pleistocene range expansion leads to widespread Amazonian sympatry between robust and gracile capuchin monkeys“ (PDF). Journal of Biogeography. 39 (2): 272–288. doi:10.1111/j.1365-2699.2011.02609.x. Архивирано од изворникот (PDF) на 2015-02-26.
 8. Garber, P.A.; Gomes, D.F.; Bicca-Marquez, J.C. (2011). „Experimental Field Study of Problem-Solving Using Tools in Free-Ranging Capuchins (Sapajus nigritus, formerly Cebus nigritus)“ (PDF). American Journal of Primatology. 74 (4): 344–58. doi:10.1002/ajp.20957. PMID 21538454. Архивирано од изворникот (PDF) на 2012-12-18.
 9. Mittermeier, Russell A.; Rylands, Anthony B.; Wilson, Don E., уред. (2012). Handbook of the Mammals of the World: Volume 3, Primates. Lynx. стр. 412–413. ISBN 978-8496553897.
 10. Lynch Alfaro, J.W.; Silva, j.; Rylands, A.B. (2012). „How Different Are Robust and Gracile Capuchin Monkeys? An Argument for the Use of Sapajus and Cebus“. American Journal of Primatology. 74 (4): 1–14. doi:10.1002/ajp.22007. PMID 22328205.
 11. de Oliveira, M. M.; Langguth, A. (2006). „Rediscovery of Marcgrave's capuchin monkey and designation of a neotype for Simia flavia Schreber, 1774 (Primates, Cebidae)“ (PDF). Boletim do Museu Nacional (Rio de Janeiro), Zoologia. Nova Série (523): 1–16. Архивирано од изворникот (PDF) на 2009-02-05. See also: Mendes Pontes, A. R.; Malta, A.; Asfora, P. H. (2006). „A new species of capuchin monkey, genus Cebus Erxleben (Cebidae, Primates): found at the very brink of extinction in the Pernambuco Endemism Centre“ (PDF). Zootaxa (1200): 1–12.
 12. Bloch, Jonathan I.; Woodruff, Emily D.; Wood, Aaron R.; Rincon, Aldo F.; Harrington, Arianna R.; Morgan, Gary S.; Foster, David A.; Montes, Camilo; Jaramillo, Carlos A. (2016). „First North American fossil monkey and early Miocene tropical biotic interchange“. Nature. 533 (7602): 243–246. Bibcode:2016Natur.533..243B. doi:10.1038/nature17415. PMID 27096364.
 13. 13,0 13,1 Izawa, K (1979). „Foods and feeding behaviour of wild black-capped capuchin (Cebus apella)“. Primates. 20: 57–76. doi:10.1007/bf02373828.
 14. Fragaszy, Dorothy M.; Visalberghi, Elisabetta; Fedigan, Linda M. (21 June 2004). „Behavioral ecology: how do capuchins make a living?“. The Complete Capuchin: The Biology of the Genus Cebus. Cambridge University Press. стр. 36–. ISBN 978-0-521-66768-5.
 15. Port-Carvalhoa, M.; Ferraria, S. F.; Magalhãesc, C. (2004). „Predation of Crabs by Tufted Capuchins (Cebus apella) in Eastern Amazonia“. Folia Primatol. 75 (3): 154–156. doi:10.1159/000078305. PMID 15240980.
 16. „Primate Factsheets: Tufted capuchin (Cebus apella) Behavior“. pin.primate.wisc.edu. Посетено на 2019-11-12.
 17. Ferrari SF, Iwanaga S, Ravetta AL, Freitas FC, Sousa BAR, Souza LL, Costa CG, Coutinho PEG (2003). „Dynamics of primate communities along the Santarém-Cuiabá highway in southern central Brazilian Amazonia“. Во Marsh LK (уред.). Primates in fragments. New York: Kluwer. стр. 123–144. doi:10.1007/978-1-4757-3770-7_9. ISBN 978-1-4757-3770-7.
 18. Van Belle, Sarie; Estrada, Alejandro; Garber, Paul A. (2012). „Collective group movement and leadership in wild black howler monkeys (Alouatta pigra)“. Behavioral Ecology and Sociobiology. 67: 31–41. doi:10.1007/s00265-012-1421-5.
 19. „How new behaviors appear and spread among capuchin monkeys“. ScienceDaily (англиски). Посетено на 2019-11-12.
 20. Fragaszy, Dorothy M.; Eshchar, Yonat; Visalberghi, Elisabetta; Resende, Briseida; Laity, Kellie; Izar, Patrícia (2017-07-25). „Synchronized practice helps bearded capuchin monkeys learn to extend attention while learning a tradition“. Proceedings of the National Academy of Sciences (англиски). 114 (30): 7798–7805. Bibcode:2017PNAS..114.7798F. doi:10.1073/pnas.1621071114. ISSN 0027-8424. PMC 5544277. PMID 28739944.
 21. Janson, C. H. (1984). „Female choice and mating system of the brown capuchin monkey Cebus apella (Primates: Cebidae)“. Zeitschrift für Tierpsychologie. 65 (3): 177–200. doi:10.1111/j.1439-0310.1984.tb00098.x.
 22. Lynch, J. W. (1998). „Mating behavior in wild tufted capuchins (Cebus apella nigritus) in Brazil's Atlantic forest“. Am. J. Phys. Anthropol. 105 (Suppl. 26): 153. doi:10.1002/(SICI)1096-8644(1998)26+<148::AID-AJPA13>3.0.CO;2-U.
 23. „Black-faced Capuchin“. Amazonian Rainforest. Monkey Jungle. Посетено на 2008-10-13.
 24. „Saving the monkeys“. SPIE Professional. Посетено на 1 January 2016.
 25. Boinski, S.; Quatrone, R. P.; Swartz, H. (2008). „Substrate and Tool Use by Brown Capuchins in Suriname: Ecological Contexts and Cognitive Bases“. American Anthropologist. 102 (4): 741–761. doi:10.1525/aa.2000.102.4.741.
 26. Edwards, Brian J.; Rottman, Benjamin M.; Shankar, Maya; Betzler, Riana; Chituc, Vladimir; Rodriguez, Ricardo; Silva, Liara; Wibecan, Leah; Widness, Jane (2014-02-19). „Do Capuchin Monkeys (Cebus apella) Diagnose Causal Relations in the Absence of a Direct Reward?“. PLOS ONE. 9 (2): e88595. Bibcode:2014PLoSO...988595E. doi:10.1371/journal.pone.0088595. ISSN 1932-6203. PMC 3929502. PMID 24586347.
 27. 27,0 27,1 Chen, M. Keith; Lakshminarayanan, Venkat; Santos, Laurie R. (2006). „How Basic Are Behavioral Biases? Evidence from Capuchin Monkey Trading Behavior“ (PDF). Journal of Political Economy. 114 (3): 517–537. CiteSeerX 10.1.1.594.4936. doi:10.1086/503550.
 28. Valderrama, X.; и др. (2000). „Seasonal Anointment with Millipedes in a Wild Primate: A Chemical Defense Against Insects?“. Journal of Chemical Ecology. 26 (12): 2781–2790. doi:10.1023/A:1026489826714.
 29. de Waal, F. B.; Dindo, M.; Freeman, C. A.; Hall, M. J. (2005). „The monkey in the mirror: Hardly a stranger“. Proceedings of the National Academy of Sciences. 102 (32): 11140–7. Bibcode:2005PNAS..10211140D. doi:10.1073/pnas.0503935102. PMC 1183568. PMID 16055557.
 30. Kuroshima, Hika; Fujita, Kazuo; Fuyuki, Akira; Masuda, Tsuyuka (March 2002). „Understanding of the relationship between seeing and knowing by tufted capuchin monkeys (Cebus apella)“. Animal Cognition. 5 (1): 41–48. doi:10.1007/s10071-001-0123-6. ISSN 1435-9448. PMID 11957401.
 31. Heyes, C. M. (1998). „Theory Of Mind In Nonhuman Primates“ (PDF). Behavioral and Brain Sciences. 21 (1): 101–14. doi:10.1017/S0140525X98000703. PMID 10097012.
 32. Jabr, Ferris (8 June 2010). „Clever critters: Bonobos that share, brainy bugs and social dogs“. Scientific American.
 33. Sanz, V; Márquez, L (1994). „Conservación del mono capuchino de Margarita (Cebus apella margaritae) en la Isla de Margarita, Venezuela“. Neotrop Primates. 2 (2): 5–8.
 34. 34,0 34,1 Fragaszy, Dorothy M.; Visalberghi, Elisabetta; Fedigan, Linda M. (21 June 2004). The Complete Capuchin: The Biology of the Genus Cebus. Cambridge University Press. стр. 5. ISBN 978-0-521-66768-5.
 35. 35,0 35,1 Lineberry, Cate. „Animals in Service“. AARP. Архивирано од изворникот на 2008-09-16. Посетено на 2008-10-13.
 36. „Highlights of the Final Rule to Amend the Department of Justice's Regulation Implementing Title II of the ADA“. United States Department of Justice-Civil Rights Division. Архивирано од изворникот на July 21, 2018. Посетено на October 2, 2013.
 37. „AVMA Animal Welfare Division Director's Testimony on the Captive Primate Safety Act“. American Veterinary Medicine Association. Архивирано од изворникот на July 21, 2018. Посетено на October 2, 2013.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

 • Cebinae на Викивидовите ?