Капиџибашија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Два капиџибаши прикажани во делото на Антоан-Лорен Кастела од 1812 година.

Капиџибашијаотоманска титула која го означувала шефот на вратарите на палатата, или „главен чувар“. [1] Во раната фаза на османлиската државност постоел еден единствен носител. Со текот на времето се зголемиле и во 18 век имало околу 150 истовремено носители на оваа титула. [2] Имателот ги надгледувал вратарите на палатата (kapıcılar), бил задолжен да ги чува портите, пренесувал пораки и наредби и ги извршувал наредбите на Царскиот совет. [1]

Забележителни луѓе[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Giambattista Vico (2004). Statecraft: The Deeds of Antonio Carafa. Peter Lang. стр. 470–. ISBN 978-0-8204-6828-0.
  2. Sir Hamilton Alexander Rosskeen Gibb; Harold Bowen (1950). Islamic Society and the West: A Study of the Impact of Western Civilization on Moslem Culture in the Near East. Oxford University Press. стр. 347.