Капење во кал

Од Википедија — слободната енциклопедија
Капач покриен со кал од Мртвото Море
Капење во кал во Мајами Бич, Флорида

Капењето во кал најчесто може да се најде во области каде топлата изворска вода може да се комбинира со вулкански пепел. Вакви бањи постојат повеќе од илјадници години.

Бањите со кал во САД најчесто се наоѓаат во Калифорнија и Мајами Бич, Флорида. Калта е комбинација на локалниот вулкански пепел, увезен канадски тресет и природно загреана минерална вода. Историски гледано, капење во кал е третман кој се користи со векови во Источна и Западна Европа како начин за ублажување на артритис.