Канал Финов

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Каналот Финов

Каналот Финов (германски: Finowkanal) е еден од најстарите водни патишта во Европа. Каналот е долг околу 50 километри и се наоѓа во округот Барним, во сојузната покраина Бранденбург, Германија. За прв пат бил изграден во 1605 и ги поврзал реките Одра и Хафел. Реката Рагезе се влива во каналот.

По завршувањето на поправиот Канал Одра-Хафел во 1914, економската важност на Каналот Финов се намалила. Денес, главно се користи за туристички цели.