Канал Дунав-Тиса-Дунав

Од Википедија — слободната енциклопедија
Каналот кај Нови Сад

Каналот Дунав-Тиса-Дунав претставува каналска мрежа која ги поврзува реките Дунав и Тиса кај Војводина и претставува хидротехнички систем погоден за наводнување и снабдување со вода.

Каналот исто така е погоден за риболов и за туризам. Најважната улога на каналот е одводнување и наводнување. Многу важна улога има и за индустријата. Секоја година испорачува по 40 милиони кубни метри вода. Каналот исто така служи и за навигација и транспорт на примање вода, грижење и заштита на квалитетот на водата. Во околината на каналот доаѓаат и голем број риболовци, и луѓето за кои овој канал им служи како рекреација.

Поврзано[уреди | уреди извор]