Прејди на содржината

Камчатска струја

Од Википедија — слободната енциклопедија
Морски мраз на брегот на Камчатка
Главните океански струи

Камчатска струја е струја на ладна вода што тече југозападно од Беринговиот Проток, по должината на брегот на Сибирн Пацифик и Полуостровот Камчатка. Дел од оваа струја потоа станува Ојашио струја додека остатокот се приклучува на потоплата Северна пацифичка струја[1].

Видливите слики од сателитите на Националната океанска и атмосферска администрација (NOAA) покажуваат интензивни витли, за кои се верува дека се океански витли, во струјата Камчатка во зима. Инфрацрвените снимки од истите сателити покажуваат витли во струјата Камчатка и возови од вител што покриваат голем дел од западното Берингово Море наесен. Ваквите топлински одлики, кои не беа експлицитно земени предвид во претходните океанографски студии на овој регион, може да предизвикаат исклучително висока просторна и временска варијабилност во пресметаните геострофични транспорти и да укажат на потреба од нов пристап во обидите да се разјасни природата на нето циркулацијата. и неговата сезонска и од година во година варијабилност.

Поврзано

[уреди | уреди извор]