Кампанула

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето


{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Кампанула|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Кампанула
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Кампанула
Вид: Кампанула
Биномен назив
Кампанула
Campanula rapunculoides
Campanula rapunculoides, Ottawa, Ontario
Scientific classification edit
Kingdom: Plantae
Clade: Tracheophytes
Clade: Angiosperms
Clade: Eudicots
Clade: Asterids
Order: Asterales
Family: Campanulaceae
Genus: Campanula
Species:
C. rapunculoides
Binomial name
Campanula rapunculoides

Synonyms[1]

Campanula познат под вообичаените имиња притаен ѕвонче или ѕвонче рампион, е повеќегодишно тревно растение од родот Campanula, кое припаѓа на фамилијата Кампанулацеае. Во некои делови на Северна Америка, тоа е исклучително инвазивен вид.[2]

Етимологија[уреди | уреди извор]

Латинското име на родот („campanula“), што значи „мало ѕвонче“, се однесува на ѕвонестиот облик на цветот, додека специфичното име се однесува на сличноста со Campanula .

Опис[уреди | уреди извор]

Одблиску на цвеќињата на Campanula

Campanula s достигнува во просек 30–80 centiметарs (0.98–2.62 ст) висина, со максимум 120 centiметарs (3.9 ст) . Стеблото е едноставно, исправено и лесно пубертетно, а листовите се обично кратко влакнести. Базалните листови се триаголни, тесни, со основа во форма на срце или заоблени, назабени рабови и се до 12 centiметарs (0.39 ст) долго. Горните листови на стеблото се неподвижни, ланцетни и кратко дршки.

Цветањето се состои од кимање со шилести шилести со бројни овенати цветови. Цветовите се светло сино-виолетови (ретко бели), 2 to 4 centiметарs (0.79 to 1.57 ин) долги, со кратки ливчиња кои стојат на едната страна во пазувите на градниците . Брактите се сосема различни и помали од листовите. Сепалите се ланцетни до овалесто-ланцетни, цели, широки во основата до 2.5 milliметарs (0.098 ин) . Королата е во форма на ѕвонче, со пет длабоки лобуси малку цилијаст . Цветниот период се протега од јуни до септември. Цветовите се опрашуваат од инсекти (пчели, муви, пеперутки, итн.) ( ентомофили ). Плодот е капсула со пет пори во близина на основата, каде што се шири семето.

Ова растение има пупки за презимување сместени веднаш под површината на почвата ( хемикриптофит ). Се шири со подземни ризоми и произведува длабоки клубени во облик на коренски корен . И двете се бели и месести. Бидејќи секое парче од корените може да никне во ново растение, тоа е исклучително тешко да се искорени.

Дистрибуција[уреди | уреди извор]

Ова растение потекнува од Европа и западен Сибир и е внесено во Северна Америка, каде што стана екстремно инвазивен плевел. Ги задушува другите растенија, а неговото елиминирање е речиси невозможно поради неговите повеќекратни механизми за размножување.

Живеалиште[уреди | уреди извор]

Расте на тревни места, суви ридови, ливади, во листопадни и борови шуми, шуми, полиња и патишта, покрај железнички линии и жива ограда, по можност во делумна сенка, на суви до влажни места и на глинени почви, релативно богати со азот, на надморска височина од 0-2000 метри 0-6,562 сантиметри надморска височина. Се јавува и на култивирани полиња како плевел.

Галерија[уреди | уреди извор]

Инвазивен вид во Алберта[уреди | уреди извор]

Campanula (исто така познат во Калгари како притаен ѕвонче, ровер ѕвонче, градинарски сино ѕвонче, притаен сино ѕвонче, виолетово ѕвоно, градина Харбел, притаен кампанула, па дури и злобниот близнак) е наведен под инвазивните растенија што треба да се избегнуваат во Калгари, Алберта од страна на градот Калгари. Одделение за паркови. [3] Според веб-страницата на Минесота Wildflowers, Campanula е популарен европски увоз во Северна Америка. Секое растение може да произведе 15.000 семиња и исто така се размножува преку својот долг туберкуларен корен систем. [4]

  1. 1,0 1,1 Campanula rapunculoides was first described and published in Species Plantarum 165 1753.
  2. Dyer, Mary H. „Creeping Bellflower - How To Get Rid Of Creeping Bellflower“. gardeningknownhow.com. Посетено на 12 June 2021.
  3. „Garden centres free of invasive plants“, City of Calgary Parks Department, Calgary, Alberta, nd, Архивирано од изворникот на 2012-06-02, Посетено на 5 August 2015
  4. „Campanula rapunculoides (Creeping Bellflower)“, Minnesota Environment and Natural Resources Trust Fund, Minnesota Wild flowers, Minnesota, nd, Посетено на 5 August 2015